Szól a rádió?

Szól a rádió?

Szétosztott kétszáz millió forintot és elindította újabb tizenkét rádiós frekvencia pályázati eljárását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

A testület szigorú ütemtervhez tartva magát az eddig lejárt összesen ötvenkilenc frekvencia mintegy felénél elindította a pályáztatási eljárást. „A testület a frekvenciák helyzetének mielőbbi rendezése és a frekvenciáért fizetendő díj csökkentése mellett a helyi és körzeti rádiós műsorok készítésére szánt támogatási keretösszeg növelésével kívánja a rádiós piac helyzetét stabilizálni. Ezen a héten több, mint kétszáz millió forintot osztottak szét a pályázók között.” – Írják MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A Médiatanács célja, hogy az ORTT korábbi hagyatékaként rámaradt késedelmet behozza, ezért szigorú ütemtervet tartva folytatja az új frekvencia-kiírásokat, és megkezdte a 2012-ben lejáró tizenkilenc frekvencia hasznosításának előkészítését is.

Ezen a héten a tizenkét vidéki frekvencia pályázatifelhívás-tervezetével és a korábbi tizenöt kiírással együtt már huszonhét esetben indult el a pályáztatás. A legutóbb kiírt három budapesti frekvenciához hasonlóan ebben a tizenkét esetben is kereskedelmi rádióként lehet továbbhasznosítani az elnyert jogosultságot.

A most megpályáztatott kereskedelmi frekvenciáknál is az új és igazságosabb díjrendszert alkalmazta a Médiatanács, amikor az alapdíjat kiszámította. A jelenlegi szisztéma abban tér el korábbitól, hogy az egész magyar rádiós piacra általánosan érvényes, és a kiszámított díj figyelembe veszi a vételkörzet nagyságát, valamint a vételkörzetben lakók vásárlóerejét is, így tényleges „ellenértéke” lehet a sugárzási jogosultság elnyerésének.

A frekvenciákon átlagosan több, mint felére esik vissza a fizetendő alapdíj, ami lényegében minden most kiírt frekvencia esetében csökkenést eredményez. A csökkenés a Kaposvár 99,9 MHz-en a legkisebb, ahol mindössze tizennyolc százalékos könnyítést foglal magában a díj, a legnagyobb könnyítés a Szekszárd 91,1 MHz-et érinti majd, ahol viszont a korábban aránytalanul magas díjnak mindössze tizenhét százalékában határozták meg az induló alapdíjat.

A testület hat rádió esetében döntött a frekvenciák megújításáról. A hat szolgáltató, így a Klubrádió debreceni, a Rádió1 békéscsabai, a Rádió Antritt dunaföldvári frekvenciája, illetve a Hajdúnánás 93,3 MHz, a szombathelyi Nyugat Rádió és a dombóvári N-Joy Rádió a meghosszabbított szerződés alapján folytathatja szolgáltatását a digitális átállás időpontjáig, amikor a szerződések lejárnak.

Helyi és körzeti médiaszolgáltatókat is támogatott a Médiatanács azzal, hogy műsoraik készítésére írt ki pályázatot februárban. A tanács szerdai ülésén döntött az idei évre meghirdetett pályázati eljárások első fordulóinak eredményéről.

A Médiatanács 2011. június 22-i döntésével rádiós és televíziós – sportműsort is tartalmazható – hírműsorok, rádiós közérdekű szolgáltató magazinműsorok, televíziós közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogatta összesen kétszáztizenhat millió forinttal. A döntés értelmében harminchat helyi, körzeti rádióműsor részesült több, mint nyolcvannyolc millió forint támogatásban, és harmincegy helyi vagy körzeti állandó televíziós műsor kapott összesen mintegy százhuszonhét millió forintot. A Médiatanács a tavalyihoz képest idén a duplájára növelte a teljes támogatási keretösszeget.