„A magyar-amerikai szövetség erős alapokon áll”

„A magyar-amerikai szövetség erős alapokon áll”

Éljenző kezek a magasbanEzt Orbán Viktor csütörtökön az Országházban, a Tom Lantos Intézet megnyitóján jelentette ki.

A miniszterelnök beszédében azt mondta, “azért gyűltünk össze, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország szövetségét tovább erősítsük, e szövetség harcos hírnökei előtt tisztelegjünk, Magyarország és az Egyesült Államok szövetségének újabb erős bástyáját ünnepeljük”. Az amerikai és a magyar emberek szövetsége erős alapokon áll. Erős alapot ugyan lehet kőből, lehet acélból létrehozni, ám “a mi szövetségünk erejét különös módon egyetlen szó adja”, ez pedig a szabadság – mondta beszédében a kormányfő, hangsúlyozva, hogy “a szabadság iránt érzett szenvedélyes vonzalmunk” közösséget alkot, és nincs a világon még egy olyan erős, magabiztos és elkötelezett közösség, mint a szabadságszerető emberek, népek közössége.

Orbán Viktor

Orbán Viktor

Az ilyen szövetség kitermeli a maga hírnökeit és harcosait. A magyar szabadság üzenetét hírnökök vitték a világban akkor is, amikor “a megszállás és a diktatúra tombolt Magyarországon” – fejtette ki, majd emlékeztetett, hogy sok ilyen hírnök érkezett Amerikába, sokan közülük harcosokká váltak, a magyar szabadság ügyének harcos képviselőivé. A magyar nép mindig is hálás lesz ezeknek a hírvivőknek, harcosoknak, akiknek egyike volt Tom Lantos. Orbán Viktor rámutatott, mai szabadságunk az aktív, cselekvő amerikai magyar emigrációnak is köszönhető.

Felidézve találkozásait Tom Lantossal a miniszterelnök azt mondta, előfordult, hogy vitáztak, sőt szinte minden magyar belpolitikai kérdésben eltért az álláspontjuk, a közös elkötelezettségük a szabadság és a magyarok szolgálatában azonban áthidalt mindenfajta politikai különállást. Az Egyesült Államokat és Magyarországot a szabadság szenvedélyes szeretete tette azzá, ami ma – jelentette ki, felhívva ugyanakkor a figyelmet arra, hogy míg Amerikát mindig is a szabadság földjének tartották, addig a magyarok állandóan csak küzdöttek a szabadságért.

condoleezza rice

Condoleezza Rice

“Hosszú utat tettünk meg, évszázadokig harcoltunk, mártírok ezreit adtuk, míg végre elérkeztünk oda, hogy ma magabiztosan elmondhatjuk, a szabadság szavunk immár közös Amerikával, ugyanazt értjük alatta” – mondta, kiemelve, hogy a szabadság nem természetes adottság, nem adatik meg sem a gyáváknak, sem a kishitűeknek. Orbán Viktor szerint a szabadságért folytatott küzdelem új időszámításba lépett, a szabadságjogok védelmét a nyugati világban valamennyi jelentős politikai erő elfogadta.

Ám a szabadságra ma is számos veszély leselkedik, kevésbé tankok és erőszak, inkább a szellemet “gúzsba kötő eszközök” korlátozzák sokak szabadságát. Példaként a szabadság és a gazdaság “bonyolult viszonyát” említette, amellyel kapcsolatban kifejtette, az adósság – legyen szó akár egy háztartás, akár egy ország adósságáról – nyilvánvaló módon korlátozza a szabadságot anélkül, hogy a hagyományos szabadságjogok bármelyike is jogi értelemben sérülne. “A 2008 utáni új világban ebből az irányból érkezik a legjelentősebb fenyegetés a szabadságra, ezen a téren van és lesz a legtöbb teendője minden, szabadságot szerető embernek” – vélekedett.

Emellett,hiába teljes az egyén szabadsága akkor is, ha közösségként szabadságjogai gyakorlásában korlátozott. Közép-Európában ugyan javult a helyzet a kisebbségi jogok tekintetében, “de még messze van, amikor nyugodtan hátradőlhetünk” – jegyezte meg, kiemelve, hogy további bástyákra van szükség a szabadságért vívott küzdelemben, hogy “felépítsük bevehetetlen, a támadásoknak ellenálló erődünk”.

Tom Lantos

Tom Lantos

A néhai magyar származású amerikai képviselőről, a képviselőház külügyi bizottsága vezetőjéről elnevezett Tom Lantos Intézet éppen ezt vállalta, azt, hogy képviseli a szabadságot, a kisebbségi jogok ügyét. “Kívánom, hogy az intézet hűségesen ápolja Tom Lantos emlékét, és hirdesse az amerikai magyar emigráció cselekvő tagjainak áldozatos munkáját és sikerét”, és erősítse tovább a szövetséget az Egyesült Államok és Magyarország között, “a magyar emberek nevében ezt a munkát a magyar kormány teljes támogatásáról biztosítom” – zárta szavait Orbán Viktor.