Időutazás márpedig lehetséges

Időutazás márpedig lehetséges

Török történelmi fesztivál

A tematikusan felosztott, tíz-tizenkét perces rövidfilmekben a magyar történelem legfontosabb és legérdekesebb pillanatait dramatizált jelenetek, és a már nem létező helyszínek virtuális, háromdimenziós változatai teszik érdekesebbé. “Filmes projektünk alapvető célja egy olyan széles körben felhasználható oktatási segédanyag létrehozása, amely többféle terület szakembereinek együttes munkája révén segíti a történelem oktatását” – mondta Bárány Krisztián, az Időutazás projektfelelőse és rendezője.

Magyarország zászlaja

Az eddig elkészült hetvenegy percnyi film történészek, tanárok, filmesek, színészek és számítógépes szakemberek együttműködésének eredménye. A Szülőföld Alap – a jelenlegi Bethlen Gábor Alap jogelődje – támogatásával kezdett sorozat a rendszerváltozásig ötven-hatvan részben az általános iskola ötödik osztályos tananyagától kezdve dolgozná fel a magyar történelmet. A sorozat szakértője Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa. Mint kiemelte, az volt a cél, hogy a nemzettudatot erősítő történeti ismereteket közérthető módon közvetítsék az időutazó diákok számára.

A tanításban alapvetően segédanyagként használható film alapja az a történeti tudás, amelyet a témák profi szakértői – a Magyar Nemzeti Múzeum, az MTA Történettudományi Intézete, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Magyar Országos Levéltár tudományos munkatársai. “Ezekre a rövid interjúkra építünk fel egy-egy konkrét témát, amelyet az internethez szokott fiataloknak újszerű, figyelemfelkeltő módszerrel próbálunk bemutatni.

Íjjászok

A mai diákok világa az internet és a multimédia, ezeket csempésszük bele a történelem oktatásába” – magyarázta Bárány Krisztián. Az alkotók további pályázatok és támogatók segítségével még a nyáron szeretnék folytatni az elkezdett munkát. A filmeket DVD-n tervezik megjelentetni az iskolák számára. További információk a www.facebook.com/pages/Id%C5%91utaz%C3%A1s-az-oszt%C3%A1lyteremben/239842862695659 címen találhatók.