„Ne a szegények fizessék meg Magyarország felzárkózásának árát”

„Ne a szegények fizessék meg Magyarország felzárkózásának árát”

Szekeres Imre

Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője szerint Magyarország felzárkózásának árát nem lehet kizárólag a társadalom legrászorulóbb csoportjaival megfizettetni, abból mindenkinek részt kell vállalnia.

Szekeres Imre ezt vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján mondta. Úgy látja, a Fidesznek módosítania kell gazdaságpolitikáját, hogy a most “nyíltan szegénységellenes” rendszer helyett egy igazságos és célszerű politika érvényesüljön. Az ellenzéki politikus szerint nem késő a tervek módosítása, hiszen a kormány a részleteket érintő szabályozásokat május helyett máig nem terjesztette az Országgyűlés elé. Nem késő azért sem – tette hozzá -, mert várhatóan pótköltségvetés benyújtására lesz szükség a magán-nyugdíjpénztári rendszer “szétveréséből” a költségvetésbe áramló mintegy kétezer-hatszáz milliárd forint 2011-ben történő elszámolásához. “Így lehetőség lenne a progresszív személyi jövedelemadó-rendszer visszaállítására, a társasági adó eredeti mértékének visszaállítására, és a munkahelyteremtést ösztönző járulékcsökkentésre.”

Szekeres Imre a kormány gazdaságpolitikáját kritizálva kiemelte, egy év alatt jelentősen romlott a forint árfolyama, csökkent a gazdasági növekedés, a versenyképesség és nőtt az infláció, a munkanélküliek száma és például az élelmiszerek ára.

“Miközben nyugdíjreformról beszélnek, közel hárommillió ember nyugdíjcélú megtakarításait államosították, sokak szerzett nyugdíjjogosultságait akarják visszamenőlegesen megszüntetni” – fűzte hozzá. A szocialista politikus szerint a Széll Kálmán Terv “füstbe ment”, a részletek kidolgozatlansága miatt a kormány rögtönöz, kapkod, és rövid távú költségvetési szempontok szerint készíti elő az intézkedéseket.