„Az új alkotmány iránt is érdeklődtek az Európa Tanács jelentéstevői”

„Az új alkotmány iránt is érdeklődtek az Európa Tanács jelentéstevői”

Gyöngyösi Márton

Gyöngyösi Márton jó hangulatúnak nevezte a tanácskozást. Az ellenzéki politikus közlése szerint a raportőrök elsősorban hangulati benyomást szerettek volna kapni. A megbeszélésen az alkotmány és a médiatörvény mellett a költségvetési hiány is szóba került. Gyöngyösi Márton elmondta, hogy a jelentéstevőket arról tájékoztatta, hogy a Jobbik egyetlen ellenzéki pártként részt vett az alkotmányozásban és konstruktívan közreműködött az új alaptörvény vitájában.

Szó volt még a megbeszélésen a médiatörvényről, az új jogszabállyal kapcsolatban összegezte kritikai észrevételeiket, amelyek a médiatanács összetételére, mandátumára vonatkoztak. Gyöngyösi Márton tájékoztatása szerint a jelentéstevők többször visszatértek arra a kérdésre, hogy Magyarországon sérül-e a szólásszabadság.

Kerstin Lundgren

Kerstin Lundgren

Gyöngyösi Márton elmondása szerint finoman jelezte, hogy abban mindig van valami furcsa, ha külföldről igyekeznek beleszólni Magyarország belügyeibe. Kitért arra, hogy az elmúlt nyolc évben nagyon sok olyan dolog történt Magyarországon, amiért illett volna hasonló módon fellépni. Példaként említette a 2006-os eseményeket és az előző “szociálliberális kormány statisztikai adathamisítását”.

A PACE sajtószolgálata korábban úgy tájékoztatott, a két jelentéstevőt – a svéd Kerstin Lundgrent és cseh Jana Fischerovát – azért jelölték ki, hogy véleményezze a Magyarországgal kapcsolatos monitoring eljárás megkezdésére vonatkozó indítványt. A raportőrök kellő időben megküldik értékelésüket a parlamenti közgyűlés elnökét, alelnökeit, frakcióvezetőit és a bizottsági elnökeit tömörítő irodának.

Jana Fischerova

Jana Fischerova

Az úgynevezett monitoring eljárás megindítását januárban kezdeményezték; a PACE huszonnégy tagja révén aláírt indítvány szerint közelmúltbeli magyarországi fejlemények “komoly aggodalmakra” adnak okot az emberi jogok, a jogállamiság és a demokratikus intézmények működése tekintetében.