Egyre többen tanulnak hittant

Egyre többen tanulnak hittant

imádkozó kislányJelentősen nőtt a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye kezelésébe vett közoktatási intézmények száma. Ősztől a korábbi több mint négyezer helyett már hat és fél ezer gyereket oktatnak, nevelnek keresztény értékrend szerint az óvodákban, az általános iskolákban és a középfokú intézményekben.

A korábbi években mindössze tizenhárom intézmény volt az egyházmegye irányítása alatt, de a nyár végétől ezek köre tizenhárom település összesen több, mint tucatnyi intézményével bővül. Ez azt jelenti, hogy szeptembertől mintegy hatezerötszáz diákkal működik a közoktatási hálózat. Kiss-Rigó László püspök úgy fogalmazott, ahol helyi igény volt és azt nemcsak a fenntartó, hanem a szülők is megfogalmazták, ott átvette az egyház az intézményeket. Azt mondta, nem a gazdasági szempont volt a mérvadó, hanem a keresztény értékrend, oktatás, nevelés.

Az intézményhálózat Csongrádon a Nagyboldogasszony Általános Iskolával, Kunszentmártonban a Szent Anna Katolikus Óvodával, Orosházán az Eötvös József Katolikus Óvodával és Iskolával, Bakson a Szent Miklós Katolikus Óvoda és Általános Iskolával, Pusztaföldváron a Szent Imre Katolikus Óvodával és Általános Iskolával, Zsombón a Nefelejcs Katolikus Óvodával és a Szent Imre Katolikus Iskolával, Battonyán a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakközépiskolával bővült. Ezen túlmenően néhány kisebb településen is átvesznek intézményeket, amelyeket a nagyobbak tagintézményeként működtetnek majd. Ilyen lesz a békéscsabai Savio Szent Domokos Általános Iskola telephelyeként működő kamuti és a gerendási általános iskola, de új intézményei lesznek a Dóci Általános Iskola és Óvodának is Harkánykötönyben, Kömpöcön, Pusztamérgesen és Öttömösön.