Ma is vigyázzon a napon!

Ma is vigyázzon a napon!

hőhullámokAz ország egyes területeire, a Dél-Alföldre és a Dél-Dunántúlra keddre is a legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendelte el az országos tiszti főorvos, több megyében viszont azt másodfokúra enyhítette.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgála az MTI-vel hétfőn közölte, hogy az Alföldön és a Dunántúl déli részén, ahol több helyen 26 és 29 Celsius-fok között alakul a középhőmérséklet, továbbra is fenntartja a harmadfokozatú hőségriadót Paller Judit országos tiszti főorvos. A keddi hőségriadó a Dél-Alföldön Bács-Kiskun és Csongrád, a Dél-Dunántúlon pedig Zala, Somogy és Baranya megyére terjed majd ki. Paller Judit másodfokú hőségriasztást rendelt el Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs megyére, mivel ezeken a területeken 25 fok körüli középhőmérséklet lesz a jellemző – áll a közleményben.

Azt írták, az előrejelzés szerint kedden átmenetileg a déli országrészben is mérséklődik a meleg. Szerdán, csütörtökön ismét jelentősen erősödik a nappali felmelegedés és visszatér az országos kánikula, általában 26-29 fokos átlaghőmérséklettel. Ennek várhatóan egy pénteken érkező hidegfront vet véget, a leghamarabb északnyugaton, a legkésőbb délkeleten – tette hozzá az ÁNTSZ. Az országos tiszti főorvos a múlt héten elrendelte a legmagasabb fokozatú hőségriasztást négy napra, a múlt pénteken reggel nyolc órától hétfő éjfélig terjedő időszakra. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A hőség miatt, az ilyenkor gyakrabban előforduló rosszullétek megelőzése érdekében számos intézkedést hoztak országszerte. A mentőszolgálatok teljes kapacitással dolgoznak, a katasztrófavédelem közzétette a klimatizált épületek listáját, országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, több helyen vizet osztanak, éjjel-nappal mossák és hűtik Budapest utcáit, és a hétvégére felfüggesztették a kamionstopot is.

A hőségriadó ideje alatt az UV-B sugárzás szintje is minden nap meghaladta a riasztási küszöbértéket. Szombaton, majd vasárnap is újabb melegrekordok születtek, a kánikula miatt nőtt a víz- és az áramfogyasztás, az átlagosnál több riasztást kaptak a mentők, a vízi mentőknek azonban a Balatonon nem volt komolyabb esetük, a strandok pedig megteltek.

Kapcsolódó cikkek