Chipsadó után jöhet a gyümölcsszüret

Chipsadó után jöhet a gyümölcsszüret

Chipset evő férfi

Szeptembertől népegészségügyi termékadót vezetett be az Országgyűlés a magas cukor, só, szénhidrát vagy koffeintartalmú ételekre, italokra, így a huszonöt százaléknál kevesebb gyümölcstartalmú üdítőkre, az energiaitalokra, az előrecsomagolt süteményekre, a sós snackekre, valamint az ételízesítők egy részére. A fideszes Font Sándor és Kovács József törvényjavaslatát kétszázötvenöt igen szavazattal, ötvennégy ellenében, harminchat tartózkodás mellett fogadta el a Ház hétfőn.

Chipsek és zöldségek

A VM közleményében hangsúlyozza, hogy az egészséges táplálkozási szokások támogatása a magyarországi mezőgazdasági termékeknek kedvez, segíti a helyi termelés és az élelmiszerbiztonság megerősítését. Az új adónemet öt termékcsoportra vetik ki, a megengedettnél több cukrot tartalmazó üdítőitaloknál literenként öt, energiaitaloknál viszont – ahol a koffeintartalom a mérték – ugyanezen mennyiségnél kétszázötven forint lesz az adó. Az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetében kilogrammonként száz forint, sós snackeknél és az ételízesítőknél  kétszáz forint a termékdíj.

gyümölcskosár

A tárca hangsúlyozza, hogy a termékdíj kizárólag az előrecsomagolt termékekre vonatkozik, úgynevezett egyfázisú adóról van szó, ami azt jelenti, hogy az áruk értékesítőinek kell befizetniük az adóhatósághoz. A termékdíj megfizetése alól többek között azok kaphatnak mentességet, akik éves szinten ötven kilogrammnál, illetve ötven liternél kevesebbet adnak el az érintett termékekből. Az adóból húszmilliárd forint bevételre számít a költségvetés – fűzi hozzá a VM.

Kapcsolódó cikkek