Zárt tárgyaláson folytatódik a per

Zárt tárgyaláson folytatódik a per

A per

Miszori László tanácsvezető bíró ezt azzal indokolta, hogy az első és a másodrendű vádlott, Kiss Árpád és Kiss István azt kérte, hogy a pszichológiai vizsgálat eredményét a bíróság zártan kezelje. A testvérpár védői a keddi, bizonyítással folytatódott tárgyalás szünetében újságíróknak még azt mondták, nem lesz zárt tárgyalás, ők erre vonatkozóan nem tettek indítványt, mindössze azt kérték, hogy a szakértői jelentés explorációs (kikérdezéses) részét, amely a dokumentum tíz sora, ne ismertessék a nyilvános ülésen. 

Miszori László bíró

Miszori László, tanácsvezető bíró

Szerdán viszont Bérdi Zsolt, Kiss Árpád elsőrendű vádlott védője azt közölte, hogy azért indítványozták a zárt tárgyalás elrendelését, mert a szakértői jelentés több olyan személyes adatot, dolgot érint, ami nem tartozik a nyilvánosságra. Arról, hogy a jelentés mit tartalmaz, nem kívánt beszélni, de megjegyezte, hogy a majdani ítélet indoklásában erre minden bizonnyal lesz utalás.

Az elsőrendű vádlott korábbi pszichológiai vizsgálatán arról is beszélt, milyen “lelki traumát” okozott számára, amikor megtudta, hogy 2009 februárjában Tatárszentgyörgyön egy alig ötéves kisfiút is agyonlőttek. Az erre vonatkozó szakértői jelentést viszont védői indítványra bizonyítékként nem lehet felhasználni.  A vádlottak egyébként ezt, és a többi, halálos áldozatot követelő cselekmény elkövetését tagadják, csak a sérülést nem okozó három támadást ismerték el a terhükre rótt kilenc bűncselekményből.

Bírói kalapács

Az előzetes elmeszakértői megállapítás szerint, amelyet a vádirat is rögzít, egyik vádlott sem szenved elmebetegségben, gyengeelméjűségben, tudat- vagy személyiségzavarban, ami képtelenné tette vagy korlátozta volna cselekményük következményeinek felmérésében, így a támadások elkövetésekor is tisztában voltak tettük súlyával és annak következményeivel. Kiss Árpádot, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben tizennégy éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolják.

A testvérpár és Pető Zsolt ellen a 2008 márciusi besenyszögi fegyverrablás miatt fegyveres rablásért is vádat emeltek, míg Kiss Árpádnak a debreceni menekülttáborra 2008 júliusában leadott lövések miatt foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt is felelnie kell.

A büntetőper a nyári ítélkezési szünet miatt várhatóan két hónap múlva, szeptember 13-án, a vádlottak egykori munkáltatójának, a büntetőügy koronatanújának számító asszonynak az újbóli tanúkénti meghallgatásával folytatódik.