Kusza ügy. Ki bogozza ki a szálakat?

Kusza ügy. Ki bogozza ki a szálakat?

SzigetBár a Sziget fesztivál a szervezők szerint minden előírásnak megfelel, a rendezvény és ennek részeként egy körülbelül harminc méteres torony máig nem kapott hatósági engedélyt. Erről ír a Magyar Nemzet hétfői száma.     

A napilap cikke szerint a szervezők Újbuda jegyzőjétől várják a fesztivál megrendezéséhez szükséges engedélyeket, amelyeket még vizsgál a hatóság. Benis Dániel, az augusztus 10-től 15-ig tartó rendezvény háttértechnikai vezetője a lapnak elmondta, még nincs meg minden engedély. A fesztivál egyik kiemelt helyszíne lesz az a 30 méter magas, kilátóként és vendéglátó teraszként működő “szupertorony”, amelynek kivitelezését a Vodafone mobilszolgáltató finanszírozza.

A Sziget ügyében az elmúlt csaknem két évtized gyakorlatával szemben idén azért nem Óbuda-Békásmegyer hatósági vezetője jár el, mert a kerület “érintettségre” hivatkozva a fővárosi kormányhivatalt kérte egy másik eljáró hatóság kijelölésére. A III. kerületi önkormányzatnál nem indokolták, miért hárították el maguktól a felelősséget. Így került az ügy a XI. kerület jegyzőjéhez, aki a mai napig nem adta ki az engedélyt. Az ügyben a lap hiába kereste a Vodafone sajtófőnökét.

Gerendai Károly

Gerendai Károly nem érti az egészet

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője szerint ők minden előírásnak megfelelnek. A napilap azon kérdésére, hogy sokakban kétségeket kelthet a “szupertorony” biztonsága, kifejtette: az építmény szerkezeti elemeiben semmiben sem különbözik az úgynevezett nagyszínpadtól, így ott sem lehet gond. Hangsúlyozta, hogy a toronyra, akárcsak a színpadokra, nem kell külön engedélyt kérni.

“A szerkezet anyagminőségét tanúsító bizonyítványokat és a statikai szakvéleményeket az építményeket építő vállalkozónak kell beszereznie” – hangsúlyozta. Az ügyvezető kitért arra, hogy a harminc méter magas Vodafone torony ugyanolyan könnyűszerkezetes technikával épül, mint a fesztivál színpadai. “A nagyszínpad például több mint húsz méter magas, de több húsz méter feletti építmény is van a fesztiválon, és egyikre sem kell külön építési engedély” – szögezte le Gerendai, megjegyezve, hogy a létesítmények nemzetközi sztenderdek alapján épülnek. Gerendai Károly értetlenül áll azon állítások előtt is, amelyek szerint a Szigetnek nincs meg minden engedélye.

“Tudható, hogy amíg nem épül fel a fesztivál, több engedély nem adható meg” – nyilatkozta az igazgató. Példaként említette, hogy a vízrendszerből mintát kell szolgáltatniuk, amelyet az illetékes hatóság bevizsgáltat. “Amíg nem épült fel a rendszer, milyen mintát adjunk be?” – tette fel a kérdést. A szervező szerint minden évben hasonló ügymenet zajlik, az egyetlen újdonságot, a lex West-Balkánként is emlegetett kormányrendelet hozott. Ez alapján ugyanis az illetékes jegyzőnek kell egy általános engedélyt kiadnia, melynek előfeltétele a szakhatóságokkal egyeztetett feltételek teljesülése. Az MTI kérdésére Gerendai Károly elmondta, hogy az idén azért nem az óbudai önkormányzat illetékes az engedélyek kiadásában, mert egy másik ügyben még “vitáik vannak”. “Együttműködési szerződést ettől függetlenül kötöttünk, melyben az együttműködés feltételeit rögzítettük.”

Gerendai Károly beszámolt arról, hogy szintén hétfőn az ügyben eljáró XI. kerületi jegyző szemlét tart a Hajógyári-szigeten, amelynek keretében a jegyző megismerheti a leendő fesztiválhelyszíneket. “Az első kamionok már megérkeztek, az építkezés mintegy két és fél hétig tart majd” – mondta Gerendai Károly, aki szerint – hasonlóan az elmúlt évek gyakorlatához – a Sziget indulása előtt egy-két nappal valamennyi engedély a birtokukban lesz.

Ughy Attila, a fővárosi közterület-hasznosítási bizottság fideszes elnöke viszont határozottan állítja, hogy engedély nélkül semmiféle torony nem építhető. Az ügy további furcsasága, hogy a városházán még mindig úgy tudják, az illetékes hatóság Óbuda – ismerteti a Magyar Nemzet.