„Törölje el a gáz Alapdíjat a kormány!”

„Törölje el a gáz Alapdíjat a kormány!”

Miért engedi meg a törvényhozás és mivel indokolja a kormány, hogy a gázművek Alapdíj címén vagyis a semmiért évente ötvenkétmilliárd forintot vesz ki az adófizetők zsebéből? Ezt kérdezi az Old Dohányfüstmentes Egyesület.

„Az ötvenkétmilliárdon felül és azon túlmenően a magyar állam szerződésben 8%-os biztos profitot is garantál a gázműveknek. A gázművek Alapdíját, melyet a tényleges fogyasztáson felül kell megfizetnünk, akár van fogyasztásunk, akár még egy liter gázfogyasztásunk sincs, csak 1999-07-01 óta ismeri a magyar ember. Korábban minden költség a gáz m3 árában volt elszámolva. Magyarországon 2010 január 1-én a KSH szerint 4.330.681 lakás volt nyilvántartva.

A magyarországi ingatlanok nyolcvan százalékában van vezetékes gázszolgáltatás. Gáz Alapdíj címen lakásonként 15.000.-Ft/év összeget (1.250.-Ft/hó-ot) fizetünk. Csak meg kell szorozni az 15.000 forintot a lakások 80%-ával és kijön, a semmiért fizetett, évi milliárdos összeg.” – írják MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Helytelen az a hivatkozás, hogy a gázműveknek a fejlesztésre kell a mi, vagyis az adófizetők plusz (Alapdíj) befizetése – folytatják. „A gázműveknek meg van a nem kis haszna, profitja és a fejlesztésekkel, javításokkal, karbantartásokkal a gázművek az Alapdíjból a saját vagyonának értékét növeli, szaporítja. A gázműveket a jelenlegi tulajdonosa úgy vette meg, hogy a megvétel időpontjában nem volt gáz Alapdíj a fogyasztókra terhelve. A péknek, hentesnek, zöldségesnek is van működési készenléti stb. költsége, ők miért nem számíthatnak fel Alapdíjat. Ők a költségeiket az áraikban kell, hogy érvényesítsék, a költségeik oda vannak beépítve. Korábban az átkosban, Magyarországon a gázművek, elektromos művek, vízművek és távfűtés esetében minden költség be volt építve a m3, Kw árakba. Így volt ez akkor Magyarországon és még ma is így van sok országban.

A gázvezetékeket még az átkosnak nevezett időben a magyar állam építette, majd később önerőből építették a magyar állampolgárok. Ennek a saját erőnkből megépített és kifizetett gázvezeték hálózatnak a használatáért kell nekünk most idegen, multinacionális cégeknek ötvenkét milliárd forint/év hatalmas használati díjat, Alapdíjat fizetnünk. Szomorú, de ez a valóság.”

A kormánytól várják életkörülményeink javítását, amihez, mint írják, nagyon nagy mértékben hozzájárulna a gáz Alapdíj teljes eltörlése.

Kapcsolódó cikkek