Erre már nagy szükség volt

Erre már nagy szükség volt

Autóút a határ előtt

A két ország kataszteri térképein szereplő útszakaszok egy része már teljesen tönkrement, illetve csak nyomokban találhatók meg. A program célja az útszakaszok megyei szintűre fejlesztése, így ezek közvetlen összeköttetést biztosítanának Csenger és a határ román oldalán lévő települések között. A megújult útszakaszok révén a térség nagyvárosai – Mátészalka, valamint Szatmárnémeti és Nagykároly – is gyorsabban megközelíthetőek lennének.

Forján Zsolt

Forján Zsolt

Magyar részen 6,6, míg Romániában 5,4 kilométer hosszú, illetve hat méter széles új út épülhet meg Csenger és Óvári, valamint Csengerbagos között – mondta Forján Zsolt. A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 pályázatán elnyert, mintegy kilencvenhatezer eurós összegből a kiviteli terveket és a tanulmányokat készítik el.

A közel száz százalékos támogatási intenzitású pályázatban a projektgazda Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság végzi el az utak geodéziai felmérését, valamint a magyarországi útszakaszok engedélyes terveinek elkészítését.

Határátkelő

Határátkelő

A polgármester tájékoztatása szerint várhatóan augusztusban jelenik meg a HURO program keretein belül a kivitelezésre kiírt, második fordulós pályázat, amelyre a mostani projekthez partnerként csatlakozó önkormányzatok szeretnék beadni a terveket. Sikeres elbírálás esetén 2012 nyarán kezdődhetnek el a munkálatok, a két útszakasz megépítése a becslések szerint mintegy ötszázmillió forintba kerülne.