Jönnek az olcsó, fenntartható otthonok

Jönnek az olcsó, fenntartható otthonok

Szénabálák

A háromlakásos ökoház építésével olyan modellt szeretnének létrehozni, amely úgy juttatja otthonhoz a családokat, hogy nem adósodnak el egy életre, ezért az a cél, hogy tíz-tizenkétmillió forintból megépíthető és olcsón fenntartható házak tervei készüljenek el. Az épület tartószerkezete fából lesz, a hőszigetelés szalmából. Már folyik az engedélyek beszerzése, és még idén elkezdődik a kivitelezés is a falu központjában.

Szalmaház

“A program kidolgozásakor abból a problémából indultunk ki, ami nemcsak Györkönyt, hanem más településeket is érint, ez pedig a csökkenő lélekszám. Kevés gyereket vállalnak a fiatalok. Ahhoz, hogy vállaljanak, munka és otthon kell” – vázolta Braun Zoltán. Náluk a foglalkoztatás nem gond, 5,2 százalék a munkanélküliségi mutató, mégis a csőd felé tartanak, mert az óvoda, iskola fenntartása egyre nagyobb terhet jelent, mivel kevés a gyerek.

Az elsődleges cél tehát az volt, hogy megteremtsék a lehetőségét annak, hogy a györkönyi származásúak visszatelepüljenek, az ott dolgozók, oda kötődők számára lehetőséget kínáljanak az otthonteremtésre. A szalmabála házakat – éppen olcsóságuk, gyors megépíthetőségük miatt – a világ más országaiban például természeti katasztrófákban elpusztult házak pótlására, lecsúszott rétegek otthonhoz juttatására alkalmazzák, illetve a nyugati világban az ökotudatos építkezés egyik fő iránya. 

A terveket a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építész Kara készítette. Braun Zoltán ezekkel kereste meg a Vidékfejlesztési Minisztériumot, amely támogatást nyújt az előkészítésben, illetve a kivitelezésben. A Duna Összeköt Leader Egyesület is támogatja a kezdeményezést.  Már körvonalazódik a folytatás, a minisztériummal egyeztetnek egy olyan településrész kialakításáról, ahol kísérleti házakat építenének, például újrahasznosított anyagból. 

Szalmaház

A györkönyi program része az is, hogy a szakképzőkben tanulóknak gyakorlati képzési helyet, a munkanélkülieknek foglalkoztatási, átképzési lehetőséget biztosítanak, a műszaki főiskolák, egyetemek hallgatói a tervek elkészítésében, kivitelezésben gyakorlatot szerezhetnek, az önkormányzat növelheti bérlakás-állományát – sorolta a polgármester hozzáfűzve, hogy fontos szempont volt, hogy egészséges, fenntarthatóság szempontjából jó, energiahatékony, a helyi közegbe illeszkedő épület jöjjön létre, mindez helyi erővel, hely alapanyagból. Ez az anyag lehet akár bontott tégla, vályogtégla, de vertfalas építkezés is szóba jöhet.