Kulturális együttműködést kötöttek

Kulturális együttműködést kötöttek

Két kisgyerek kézen fogva az úton

A megállapodást először augusztus 20-án Debrecenben, a Virágkarneválon, majd két nap múlva Kecskeméten, a Hírős Hét megnyitóján írják alá – mondta Somogyi Béla, Debrecen oktatási, szociális és kulturális ügyiért felelős alpolgármestere. Az alpolgármester fontosnak tartja, hogy a kulturális együttműködésen keresztül szorosabb kapcsolat alakuljon ki a két város között, amely később egy gazdasági együttműködést is megalapozhat. Reméljük azt, hogy a következő évben tudunk olyan kínálatot mutatni a két város lakóinak, amely után kedvet kapnak a partnerváros meglátogatásához – hangoztatta Somogyi Béla.

Debrecen

Debrecen

Lehetséges programként megemlítette, hogy a jövő évi debreceni Virágkarneválon Kecskemét is felvonultat egy kocsit, míg a kecskeméti Csiperó Fesztiválon debreceni gyerekek is részt vennének. Mák Kornél, Kecskemét oktatási és kulturális ügyiért felelős alpolgármestere a jövő évi együttműködés jó példájaként említette a kecskeméti Nagytemplomban hétfő este tartandó hangversenyt, amelyen Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester vezetésével a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar ad koncertet.

Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke emlékezetett arra: az Ifjúsági Világzenekart 2006-ban a révén vezetett egyesület hozta létre, ő egyeztetett a Londonból akkor hazatérő Vásáry Tamással, aki elvállata a világzenekar dirigálását. A zenekar sikeresen működik, melynek során 2007-ben még Brüsszel főterén is koncertet adott.

Kecskemét

Kecskemét

Farkas Gábor elmondta, hogy a helyi zenés szakma ellenállása miatt annak idején ő döntött arról, hogy nem vesz részt a szervezésben, ekkor azonban Debrecen a zenekar segítségére sietett és átvállalta a zenekar fenntartásának a költségeit. Az Európa Jövője Egyesület elnöke szerint ebben szerepe volt annak is, hogy Vásáry Tamás Debrecen szülötte.