Spanyolország Debrecenbe költözik egy időre

Spanyolország Debrecenbe költözik egy időre

Villamos Debrecenben

Közlése szerint hat gyártó tett ajánlatot a villamoskocsik legyártására, a közbeszerzési eljárás során technikai okokból négyet kizártak, a két érvényes pályázó – a spanyol CAF és az olasz AnsaldoBreda – közül az előbbi szerzett jogot a villamosok gyártására és leszállítására. Pajna Zoltán hozzátette: a győztes pályázónak tzennyolc darab, alacsonypadlós villamost kell leszállítania 2014 januárig.

Pajna Zoltán

Pajna Zoltán

Az alpolgármester közlése szerint a győztes pályázóval augusztus 16-án kötik meg a szerződést; ha a vesztes jogorvoslattal megtámadja a döntést, a szerződéskötés elhúzódhat szeptemberig. A korábbi, érvénytelen ötödik közbeszerzési eljárás győztese a most a második helyre szorult olasz cég volt. Akkor – miután a második helyezett megtámadta a döntést -, új eljárásra kötelezte az önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság – emlékeztetett Pajna Zoltán.

Elmondta azt is, hogy az eljárások során egyre kedvezőbb ajánlatokat kaptak anélkül, hogy engedményeket tettek volna a műszaki paraméterekből. A negyedik közbeszerzés nyertese – szintén aspanyol CAF – negyvennégymillió euróért, az ötödik győztese – az olasz AnsaldoBreda – 41 millióért szállította volna a járműveket. A mostani győztes – ismét a spanyol CAF – pedig 37,9 millió euróért gyártja le a villamosokat.

Villamosok

Debrecen

Az ügy érdekessége, hogy az ötödik közbeszerzés érvénytelenítését bíróságon támadta meg a debreceni önkormányzat. Amennyiben az őszre várható bírósági ítélet a városnak adna igazat, akkor mégis az olasz cég gyárthatná le a villamosokat, igaz, a spanyol ajánlatnál hárommillió euróval drágábban, ami már nem érdeke Debrecennek.

Pajna Zoltán elmondta, hogy a teljes beruházás nyolcvanöt százalékát európai uniós forrásból, valamivel több, mint öt százalékát hazai társfinanszírozásból fedezik, a többi az önkormányzat önrésze. A mintegy 7,6 kilométeres sínpálya építése már megkezdődött a cívis városban.