Újra együtt az ország!

Újra együtt az ország!

augusztus 20Az államalapítás ünnepe idén két napos lesz. A programok már augusztus 19-én várják az érdeklődőket. 

A hivatalos ünnep nyitóeseménye az augusztus 19-én 10 órakor kezdődő Magyar Ízek Sétánya, de természetesen nem marad el a 20-ai légi parádé és a tűzijáték sem.

kenyér

Az állami kitüntetéseket is 19-én délután adják át. A rendezvényekre összesen nettó 300 millió forintot fordítanak – mondta Kálomista Imre, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hangsúlyozta, a kétnapos rendezvénysorozattal folytatni kívánják azt a tradíciót, amit a nemzeti ünnepekkel kapcsolatban a kormány elindított. Tavaly a borsodi árvizek kívántak rendkívüli összefogást az országtól, ez a szellemiség – tovább gondolva – határozza meg az ünnep filozófiáját idén is. Csütörtökön augusztus20.kormany.hu címen honlapot is indítanak, amelyről minden érdeklődő folyamatosan és részletesen tájékozódhat a programokról.

Augusztus 20-án  a Parlament előtti zászlófelvonás után, reggel 9 és délután 6-között nyílt nap lesz az Országházban, ahova előzetes regisztráció sem szükséges. A programok között változatos családi rendezvények szerepelnek és történelmi vízi és légi parádét is lesz a Dunán. A vízi parádé a történelmi korokat idéző  hajók felvonulásával kezdődik. A Budai várban  rendezik meg immár sokadik alkalommal a Mesterségek Ünnepét, ahol felelevenítik a Szent István-napi aratóünnepet, a Clark Ádám téren pedig ökumenikus szertartás keretében áldják meg az új búzából készült kenyeret. Ezt követően díszes aratómenet indul a térről a Szent István Bazilikához, ahol Erdő Péter prímás, Budapest-Esztergomi érsek is megáldja a kenyeret.

Idén az előző évek gyakorlata szerint rendezik meg a Szent István Bazilika  előtt a szentmisét és az azt követő Szent Jobb-körmenetet  Az ünnepi mise délután 17 órakor veszi kezdetét. A tűzijáték 21 órakor kezdődik és nemcsak Budapesten, nemcsak hanem Baján és Debrecenben is lesz. A fővárosban minden eddiginél nagyobb szabású rakéta show-t ígérnek.