Sárkányedzéssel kezdhetjük a napot

Sárkányedzéssel kezdhetjük a napot

Varánusz

Révészné Petró Zsuzsanna álltakerti szóvivő elmondta, hogy korábban az indonéz mintát követték a park dolgozói, azaz kis darab húsokat kaptak az állatok, és azokat az óriáshüllők minden erőfeszítés nélkül tíz perc alatt be is kebeleztek. Mostantól a saját egészségük érdekében másként kapják az ennivalót, mivel a gondozók azt tapasztalták, hogy az egyoldalú táplálkozás és a mozgásszegény életmód mozgásszervi megbetegedésekhez vezet és elhízást okozhat.

Kis varánusz

Az ország legnagyobb gyíkja a három méter hosszú, száztíz kilogrammos Bagol, amely termetével faja legnagyobb példánya Európában és párja, a közel két és fél méteres, hetvenöt kilogramm súlyú Indri ezentúl kampóra felfüggesztett, egész húsdarabokat kap. A komodói sárkányok akár testsúlyuk nyolcvan százalékának megfelelő adagot képesek egyszerre felfalni, és egy kiadós lakoma után akár hónapokig koplalhatnak.

A varánuszpár tavaly februárban érkezett a jakartai állatkertből a sóstógyógyfürdői látványosság Zöld Piramisába, és rövid időn belül a látogatók kedvenceivé vált. A két példánnyal tudományos céljai vannak a szakembereknek, akik azt vizsgálják, hogyan lehet zárt térben szaporítani az állatokat. Siker esetén az itt született utódokat visszatelepítik Komodó szigetére.