Túl van élete nagy élményén

Túl van élete nagy élményén

Törpevíziló az ápoló kezében

A tizenkét éves nőstény Broutille és a négy éves, Hamlet nevű hím szerelméből született borjú eleinte kissé morcos volt, amiért elszakították anyjától, de összességében jól tűrte a vizsgálatot. Az újságírók, fotósok és az operatőrök megkülönböztetett figyelmétől kísérve az állatorvos megvizsgálta a borjú légzését és nyálkahártyáit, majd lemérte az állat súlyát és hosszúságát.

A 7,4 kilogrammos és ötven centiméteres nőstény víziló az első hetekben keveset mozgott, anyja inkább elfekteti, és naponta négyszer szoptatja. Az apróság még nem tud úszni, a gondozók csak három-négy hetes korában kezdik hozzászoktatni a nagyobb vízmélységhez, addig csak akkora vízben lehet, amelyben a lába leér. A törpevíziló tökéletesen csak négy-hat hetes korában tanul meg úszni, és két-négy hónapos korában kezd el szilárd táplálékot fogyasztani.

Törpevíziló

A kicsi egy-két éves koráig marad az anyjával, ezután agresszívan lép fel a nősténnyel szemben, és leválasztódik. Ekkor a fajkoordinátor más állatkertbe helyezi majd át. A törpevíziló (Hexaprotodon liberiensis) a kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastagbőrű állat, hatalmas testű nílusi rokonával ellentétben már csak nagyon kis területen, Nyugat-Afrika őserdeiben él.

Négy országban körülbelül két-háromezer példány él szabadon, állatkertekben kevesebb mint háromszáz példány található. A nyíregyházi borjú a második fogságban született törpevíziló az országban, szülei a fajmegőrzési program keretében érkeztek a sóstógyógyfürdői állatparkba.