Indulhat az otthonteremtés

Indulhat az otthonteremtés

Család a félkész ház alatt

A település fideszes polgármestere azt közölte, hogy a folyamatos tárgyalások ellenére egyelőre nem tudni, pontosan mikortól, hány ütemben és mennyi házat építtetnének fel. Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány hagyjon fel a tervével, amellyel mintarezervátumokba költöztetné a lakáshiteleiket törleszteni képtelen családokat.

Ócsa

Ócsa

Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdán elmondta, az ócsai helyszín kiválasztása hónapok óta folyó előkészítés után történt meg az önkormányzattal, a polgármesterrel egyeztetve. Kifejtette, hogy Ócsa az egyik lehetséges helyszíne a fizetésképtelen lakáshitelesek majdani a tervek szerint könnyűszerkezetes házainak. Annak fényében, hogy mennyien és milyen formában kerültek nehéz helyzetbe, más helyszínek kijelölésére is szükség lehet az országban, tette hozzá, emlékeztetve, hogy Budapest és Pest megye az egyik leginkább érintett terület, a több százezer bajba jutott ember közül ugyanis arányaiban ott élnek a legtöbben.

A projekt előkészítése jelenleg is zajlik, a végső döntések még nem születtek meg. A kormány már foglalkozott a kérdéssel, de még augusztusban és az ősz folyamán is tárgyal róla – mondta, hozzáfűzve, hogy több száz házról van szó. Arra a kérdésre, hogy utóbbi nagyságrend csak Ócsára vonatkozik-e, Kovács Zoltán azt válaszolta, pontos számokat annak függvényében lehet mondani, hogy mennyi ingatlanra lesz majd szükség. Kiemelte, a rendszer rugalmas lesz, az igényeknek, a bajba jutottak számának megfelelően alakul majd. A programot ért kritikákra az államtitkár úgy reagált: a beruházó közművesíteni fogja az ingatlanokat, és megteremti például az iskolába, munkába járás feltételeit. “Egy kis higgadtságot, illetve visszafogottságot kérek mindenki, főleg a kritikusok részéről” – mondta.

Ócsa felirat

A Belügyminisztérium javaslata szerint ezer négyzetméteres telkeket jelölnének ki, ahol biztosítani lehet a házikerti növénytermesztést. A tervezett ingatlanokban korszerű és energiatakarékos közműellátás lenne, amely biztosítaná az alacsony rezsiköltségeket. A program lehetővé tenné a közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét is. A tervek szerint fizetésképtelen lakáshitelesek Budapesttől harminc kilométerre, a kilencezer lakosú Ócsa Alsópakony településrészén felépülő házakban bérlőként lakhatnak majd. A kormány döntéséig a Belügyminisztérium nem kíván a programról további részleteket közölni.

Ócsa vezetője, Bukodi Károly elmondta, hogy először körülbelül másfél hónapja járt a belügyi tárcánál az alpolgármesterrel és főépítésszel, akkor közölték velük, hogy valószínűleg a településükhöz tartozó területen építik fel a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek befogadására alkalmas lakótelepet. Alig egy héten belül újabb egyeztetés volt a Belügyminisztériumban az alpolgármesterrel és a főépítésszel Ócsa infrastrukturális helyzetéről és szükségleteiről – tette hozzá Bukodi Károly. Hangsúlyozta, hogy ezek a puhatolózó tárgyalások akár igényfelmérésnek is tekinthetők, hiszen egyelőre nem tudni, mint mondta, ő legalábbis nem tudja, hogy hány ütemben, hány ház és mikorra épül majd fel, hány embert kell majd befogadni Ócsa-Alsópakonyon, és kik lesznek a beköltözők. 

Korozs Lajos

Korozs Lajos

Nem mindegy ugyanis, hogy zömmel házaspárok, vagy inkább óvodás, iskolás gyermekeket nevelők gyarapítják majd a lakosságot, hiszen ettől is függ, hogy milyen intézmények fejlesztésére, bővítésére lesz szükség Ócsán. Korózs Lajos szerdai sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy pártja azt javasolja, hogy a kormány hagyjon fel a rezervátum megépítésével, a bankadóból valódi megoldást nyújtó lakhatási programot finanszírozzon, adjon lakhatási támogatást, mérje fel az üres lakásokat (amelyből csak Budapesten hatvanezer van), és készítsen bérlakás-programot.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy a kormány döntése nyomán a Nemzeti Eszközkezelő Társaság 2014-ig ötezer lakás megvásárlásához kért forrást a nemzetgazdasági minisztertől. Szerinte azonban ez csak töredéke annak a legalább százötvenezer otthonnak, amely veszélyben van. Ennyi család nem törleszti lakáshiteleit már legalább kilencven napja. Korózs Lajos számításai szerint ha nem változik a nem fizetők aránya, akkor ez nyolcvanezer otthon kényszerértékesítését jelentené. Ennyi lakás megvásárláshoz pedig háromszáz-négyszázmilliárd forintra lenne szükség.

Korózs Lajos a kijelölt ócsai lakótelepről azt mondta, hogy ott nincs kiépített út, víz, villany és gázhálózat, alig van munkahely, és nincs elegendő óvodai és iskolai kapacitás sem. Az Ócsával szomszédos Felsőpakony független polgármestere, Sztancs János (független) elhamarkodott, rossz ötletnek nevezte, hogy a szociális családiház-építési program első ütemeként Ócsa-Alsópakony térségében létesítenének a Belügyminisztérium javaslata alapján a fizetésképtelen lakáshitelesek házakat.

A polgármester elmondta, hogy az ócsa-alsópakonyi, több száz hektáros területen rengeteg ház elférne, de se víz, se villany, se bolt, se rendes közlekedés nincs (az ottani tanyáról kerékpárral járnak be Ócsára). Üllő és Ócsa között csak délelőtt és délután közlekedik egy-egy távolsági busz. Messze van a vasút is, a környéken gond az elhelyezkedés (a konvektorokat gyártó FÉG ócsai gyára a közelmúltban szüntette be termelését), az ezer négyzetméteres telkek pedig nem elég nagyok a gazdálkodáshoz, ráadásul nem is érthet mindenki ehhez a tevékenységhez.

Kapcsolódó cikkek