„Az MSZP elkésett”

„Az MSZP elkésett”

Szíjjártó Péter

“A szocialisták révén nyolc év késéssel kiizzadt kilenc pont finoman szólva megkésett annak a több tízezer családnak, akik ma alig bírják fizetni a lakáshitelük törlesztőrészletét, és akik 2003 és 2010 között semmiféle, a lakásvásárláshoz szükséges állami segítséget, otthonteremtési támogatást nem kaptak a szocialista kormányoktól” – kommentálta az államtitkárság az MSZP kilencpontos javaslatcsomagját ismertető, a párt hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakat.  

Ház és pénz egy farönkön

Közleményükben írják, a lakáshitelesekre nehezedő nyomás enyhítésére egy évvel az új kormány megalakulása után életbe léptek a kormányzati intézkedések, “míg Önöknek 2003 óta sikerült végre összeállítani kilenc pontot”. A mikrofonba beolvasott pontok helyett, tettekre és odafigyelésre lett volna szükség a nyolc év szocialista kormányzás alatt, ehelyett még a csíráját is kiirtották az államilag támogatott otthonteremtésnek, és ha a folyamatos megszorítások miatt “kizsigerelt és agyonadóztatott lakosság” otthont szeretett volna, devizahitelbe kényszerült, mert a szocialista kormány segítő kezére aligha várhatott.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság elmondta, hogy a Medgyessy, majd Gyurcsány-kormány korlátozta, majd megszüntette az adókedvezményt, szűkítette a hitelplafont, csökkentette a kamattámogatást, vagyis gyakorlatilag eltörölte a lakáshitelezési kedvezményeket azzal az indokkal, hogy az otthonteremtők sokba vannak az államnak.      

Perselybe pakoló kezek

Hozzátették, hogy “hála” a szocialistáknak, száznegyven szeresére nőtt a lakosság devizalakás hitele, és kitermelődött az ország egyik legsúlyosabb szociális, gazdasági és pénzügyi problémája. “A szocialista párt nyolc éves késéssel érkezett aggodalma a lakáshitelesekért felettébb elgondolkodtató. Önök az elmúlt években vagy vakok és süketek, vagy ellenkezőleg, nagyon is ébren, de tétlenek voltak, bármelyik is, személyes felelősségük van a kialakult helyzetben” – zárul a közlemény.

Kapcsolódó cikkek