A pékszakma már javában készül

A pékszakma már javában készül

Pék és kenyerek

Az új termékekkel az érdeklődők augusztus 19-20-án ismerkedhetnek meg az érdeklődők a fővárosban a Clark Ádám téren. A Szent István napi kenyeret, amely hagyományos módon készül, adalékanyagok nélkül – és a prémium minőségű pékárukat itt kóstolhatják meg az érdeklődők.

Az ünnepen, mint minden évben az aratás után, a betakarítás várható hatásainak ismeretében szó lesz a pékszakma aktuális helyzetéről is az ünnep kapcsán. Az elnök szerint a pékszakma árérvényesítő képessége az elmúlt évben gyenge volt. Ennek ellenére a pékségek addig, amíg a búza és lisztárak nem stabilizálódnak, szeptember hónapban várható nem tervezik a jelenlegi árak változtatását.

Kemence és kenyér a teraszomn

Jelenleg a liszt ára 80-96 forint között van kilogrammonként, a vásárolt mennyiség függvényében. Ha azonban emelkedik a búza és vele a lisztára, továbbá az üzemanyagok és az energia ára is, úgy a pékségek rákényszerülnek költségeik áthárítására. Most úgy tűnik, hogy az új búzából őrölt liszt ára alig csökken valamivel az elmúlt évi rekordszint alá. Az elmúlt évben annak ellenére, hogy a liszt ára 42-46 forintos nettó árról 100-115 forint közé emelkedett, a pékek a sorozatos lisztáremelkedéseket nem tudták a kiskereskedőknél érvényesíteni.

Volt olyan hónap, amikor kétszer is emelték a liszt árát, a pékségek azonban éves szinten tavaly csak egy alkalommal tudtak árat emelni 5-7 százalékkal. Az elmúlt évben gyenge volt a pékszakma képessége a költségek növekedésének érvényesítésére. Ennek több oka is van, jelezte az elnök. Ilyen például, az áruházlánci pékségek önköltség alatti értékesítése; a beszállítók kényszerítése akciós árak alkalmazására, ha ezt nem teljesíti, terméket kilistázzák a kínálatból.

Kenyér, kifli, bagett a kemence előtt

Továbbá éves ártartásra kötnek szerződést az áruházláncok a beszállítókkal. Mindezek együttesen eredményezik azt, hogy az áruházláncok beszállítói önköltségi áron, vagy az alatt értékesítenek. Például akciós átadási ár, 160 forint, ugyanezen termék fogyasztói ára, 300-320 forint kilogrammonként. A pékek úgy gondolják, hogy nem kellene tisztességtelen, száz százalékos árrést alkalmazniuk a külföldi tulajdonú kereskedelmi láncoknak. Jelenleg a nyereség nem a pékségeknél, hanem a kiskereskedelmi láncoknál realizálódik.

Vannak tisztességes belföldi kereskedők, akik 20-25 százalékos árréssel és a magyar pékségekkel együtt dolgozva megfelelő nyereséghez jutnak. Werli József, a szakmai szervezet főtitkára emlékeztetett, a kenyér árában egyharmad részt tesznek ki az alapanyagok, ezen belül a liszt ára a meghatározó, a másik harmadot az energia és szállítási költségek adják, míg a fennmaradó hányad a bérköltségekre és járulékai jut. 

Ma Magyarországon egy kilogramm, átlagos fehér kenyér önköltségi ára 210-240 forint között van kilogrammonként. Ám van olyan nagy kiskereskedelmi áruházlánc, amely saját pékségében 160 forintért állítja elő a kenyeret. Nem számolja fel ugyanis az úgynevezett üzemi általános költségeket (fűtés, világítás, irányítás, takarítás, karbantartás, értékcsökkenés), és a szállítást.

Kapcsolódó cikkek