Hattyúkat gyűrűztek a Balatonon

Hattyúkat gyűrűztek a Balatonon

Hattyú pár és fiókáik

Az egyesület munkatársai tíz helyszínen huszonnyolc kifejlett gúnárt, huszonhárom tojót és három fiókát (amelyek nemét még nem lehet megállapítani) fogtak be és láttak el nemzetközi jelzésekkel. A legnehezebb gúnár több mint tizenhárom, a legkönnyebb tojó közel nyolc kilogrammot nyomott. A hétvégi akcióval ezerhétszáz fölé emelkedett a Magyarországon színes gyűrűvel ellátott hattyúk száma az elmúlt húsz évben, és ebből több mint ezret a Balatonon jelöltek meg.

Hattyúk a Balatonon

A bütykös hattyúk gyűrűzésére a vedlési időszak miatt a nyár második fele a legalkalmasabb. Ilyenkor az amúgy ötven párból álló balatoni populációhoz négyszáz-hatszáz további madár csatlakozik. Az állatok ilyenkor több mint egy hónapig röpképtelenek. A befogott hattyúk mindegyikét ellátták tartós acél, valamint a leolvasást segítő színes lábgyűrűvel. Azok az egyedek, amelyek bizonyíthatóan a balatoni fészkelő populációhoz tartoznak, illetve csak fémgyűrűvel ellátott külföldiek, nyakgyűrűt kaptak. A hétvégén hét ilyen madarat sikerült megjelölni.

A két nap alatt ötvenhét, korábban már meggyűrűzött példány színes gyűrűjét sikerült leolvasni, ezzel gyarapították a MME évszázados adatbázisát. Az egyesület Madárgyűrűzési Központja egész évben várja a lakosságtól is a színes gyűrűs leolvasásokat. A gyűrű nem szorítja a madár lábát vagy nyakát, csúszkál azon, így nem akadályozza a táplálkozást.

Meggyűrűzött hattyúk

A nyakgyűrű azért használható a hattyúk esetében, mert ezek a madarak leveleket, hajtásokat csipegetnek és ezek lenyelése közben a nyak nem tágul ki jelentősen. A nagy zsákmányt (halak, békák) egyben fogyasztó, éppen ezért táplálkozáskor jelentősen megvastagodó nyakú gémeknél, gólyáknál, kócsagoknál, kormoránoknál, kígyónyakú madaraknál nem alkalmazható ez az eszköz, mert akadályozná a nyelést.