Százezrek ünnepeltek együtt

Százezrek ünnepeltek együtt

Lánchíd tűzijáték

A Szent István-bazilikában tartott ünnepi szentmise utáni körmeneten a katolikus egyház vezetői, papok, szerzetesek és hívők mellett részt vettek közjogi méltóságok, kormánytagok is. Pápai Lajos győri megyéspüspök szentbeszédében arról beszélt, hogy Szent István elsősorban saját példájával, azután törvényeivel, intézményeivel a keresztény hit sziklájára építette népe életét.

Szent korona virágokból

A fővárosi rakpartokat már a délutáni légiparádé és hajókarnevál idején megtöltötték a rendezvényekre odalátogató családok. A levegőben a Magyar Honvédség szállító helikopterei mellett Gripen-gépek, míg a Dunán a magyar történelem öt korszakát, Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat megjelenítő díszletekkel ellátott hajók vonultak fel. 

Az “Együtt az ország!” szlogennel megrendezett állami rendezvények közül a legnagyobb érdeklődést az idén három helyszínen:Budapesten, Debrecenben és Baján egy időben, este kilenc órától tartott tűzijáték vonzotta. A budapesti közönsége többször is megtapsolta a látványosságot, a végén pedig ovációval értékelte a produkciót.

Tűzijáték a Parlament felett

Több mint tizenkétezren éltek a lehetőséggel, hogy az ünnep alkalmából a Parlament nyitott kapukkal várta az érdeklődőket. Akiknek nem volt türelmük kivárni az Országház előtt kanyargó hosszú sor végét, azok a Magyar Ízek Sétányán kóstolhatták végig a különböző tájegységek termékeit, ételkülönlegességeit és italait. A legtöbb érdeklődőt a Magyarország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát kínáló pontok vonzották.

A nemzet kenyerét Pécsváradon sütötték ki, a hozzávaló lisztet háromszáz hazai és határon túli magyarlakta helyről érkezett búza lisztjéből készítettek. A hagyományos debreceni virágkarnevál is hatalmas tömegeket vonzott; a zsűri döntése értelmében a fehér zongorán játszó Liszt Ferencet ábrázoló virágkocsi nyerte meg a kompozíciók versenyét. Hortobágyon pedig az érdeklődők a hídi kirakodóvásárban válogathattak a népművészeti és kézműves portékák között. A kilenclyukú híd közelében telepedtek le mézeskalácsosok, szíjgyártók, kalaposok, fazekasok, fafaragók, késkészítők.