Kisgyerekek kapcsolták fel a fényét

Kisgyerekek kapcsolták fel a fényét

OrszágházAz Országház Vadásztermének erkélyéről követhették figyelemmel az ünnepi tűzijátékot azok a gyerekek, akik felkapcsolhatták az épület új díszkivilágítását. A Miénk a ház akció résztvevői, kisgyerekek voltak.  

A hagyományos augusztus 20-i ünnepi tűzijáték adta az alkalmat, hogy az egész országnak bemutatkozzon az Országház új díszkivilágítása. Az Országgyűlés Hivatala az Orczy Kultúrkert Egyesület Miénk a ház elnevezésű projektjét felkarolva hívott meg száz szerencsést, akik a lehető legjobb helyről, az Országház Vadásztermének erkélyéről követhették figyelemmel a fényjátékot. A kilenc órás kezdést megelőzően különleges idegenvezetés keretében megnézhették a kupolateremben a Szent Koronát, ellátogathattak az Országgyűlés elnökének a nagyközönség előtt egyébként elzárt dolgozószobájába, és megkóstolhatták Magyarország tortáját, a kecskeméti barackkal töltött kölestortát is.

A tűzijátékoz az erkélyről csupán negyed óráig figyelték a vendégek, majd bevonultak az épületbe, hogy a kisgyerekek bekapcsolják a világítást – a nagyteljesítményű lámpáknak ugyanis tíz percre van szükségük, hogy teljesen bemelegedjenek. A pontos számításoknak köszönhetően így éppen a fényjáték befejeződésekor ragyoghatott fel először teljes pompájában az épület.

Maczó Balázs, az Orczy Kultúrkert Egyesület egyik vezetője az MTI-nek elmondta, a céljuk az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét az Országház épületének szépségeire. Szeretnék elérni, hogy az emberek felfigyeljenek építészeti nagyságára és elsősorban ne a politikához kapcsolják. A Miénk a ház projekt az első akciójuk, a jövőben “padlástúrákkal” és egyéb érdekességek szervezésével készülnek folytatni tevékenységüket.