„A kormány a munkáltatók oldalára állt”

„A kormány a munkáltatók oldalára állt”

Szél Bernadett

Erről Szél Bernadett, a párt szóvivője és Szabó Zsolt választmányi tag beszélt szerdán, miután megbeszélést folytattak a Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőivel. A tárgyalás résztvevői a munka törvénykönyve tervezetének visszavonását kérték a kormánytól.

Szél Bernadett, a tárgyalást követő sajtótájékoztatón emellett arra is felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy legyen bátorsága az LMP által kezdeményezett népszavazás mellett kiállni, és megkérdezni az emberek véleményét is a munkavállalói jogok változtatásáról. A szóvivő szerint pótolni kell a társadalmi partnerekkel történő egyeztetést, nem szabad veszni hagyni a szakszervezetek sok éves tapasztalatát.

Jelentkező kezek

Szabó Zsolt hozzátette, hogy a kormány foglalkoztatáspolitikai lépései megbuktak, így az ellenzékre és a szakszervezetekre maradt, hogy “sínre tegyék az országot”. Mint mondta, ehhez elkerülhetetlen, hogy az LMP végigvigye népszavazási kezdeményezését, a szakszervezetek pedig akár a sztrájk árán is megmutassák, hogy rossz irányba indult el az ország.

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke hangsúlyozta: a munka törvénykönyvének koncepciója alapján a kormány sem a gazdasági élénkítésre, sem a foglalkoztatás bővítésére vonatkozó ígéreteit nem tudja majd betartani, sőt ennek éppen ellenkezőjét érheti el.

A szakszervezeti vezető a tervezet legaggályosabb részei közé sorolta például a fizetések és a kollektív szerződések veszélybe kerülését, valamint a szakszervezetek működésének ellehetetlenítését. Balogh Béla szerint a koncepció törvényé válása esetén a fiatalok családalapítása, illetve a szabadságok érvényesítése is nehezebbé válhat.