Szárnyai alá venné az állam a kórházakat

Szárnyai alá venné az állam a kórházakat

Mosolygó orvosok

Az önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) között kötendő megállapodás tervezetében az szerepel a Semmelweis Tervre hivatkozva, hogy a kormány az egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntarthatósága, a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében egyetért a fővárosi egészségügyi intézmények állami átvételével.

Az átadás-átvétel kiterjed az alapellátást meghaladó fekvőbeteg-szakellátással, illetve fekvő és járóbeteg-szakellátással kapcsolatos kötelező fővárosi önkormányzati feladatokra, továbbá az intézmények alapító okiratában meghatározott egyéb tevékenységre, a fővárosi önkormányzat intézményfenntartói jogára, az érintett vagyonelemek tulajdonjogára, valamint a kapcsolódó jogokra és kötelezettségekre.

orvosnő és egy család

Az állami átvétel kezdő napja 2012. január 1. Az átadás-átvétel zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a főváros és a tárca tematikus munkacsoportokat alakít ki. A Nefmi egészségügyért felelős államtitkársága a megállapodás tervezetében vállalja a szükséges jogszabályi háttér teljes körű előkészítését és az ehhez kapcsolódó egyeztetések lefolytatását.

Ezek között szerepel egyebek mellett az intézményekben dolgozókkal kapcsolatos munkáltatói jogkörök normatív megváltoztatása, a megváltozott fenntartói jogok rendezése, az intézményeket és a tulajdonos önkormányzatot terhelő összes, az egészségügyi feladatellátás körében létrejött kötelezettségvállalás átvállalása, beleértve a folyamatban lévő fejlesztésekhez biztosított önrész átvállalását is. Az átadással kapcsolatos többletköltségeket kizárólag a központi költségvetésből fedezik. Tarlós István főpolgármester közgyűlési előterjesztésében hangsúlyozza, hogy a fővárost az átadás-átvétel során semmilyen vagyonvesztés nem érheti, illetve az eljárásból fakadó költség nem terhelheti.

Bajcsy-Zsilinszky Kórház

Bajcsy-Zsilinszky Kórház 

A megállapodás vonatkozik a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor Utcai Kórház – Rendelőintézeti és Baleseti Központra, a Nyírő Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki Utcai Kórházra, a Központi Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány révén működtetett budafoki pszichiátriára.

Az indítvány mellékletéből az is kiderül, a Szent Margit Kórház önálló működésére, Szent János Kórháztól való különválására előterjesztés készül, 2011. november 1-jétől pedig a kormány döntésével összhangban hajléktalanok részére nyújtott egészségügyi ellátást alakítanak ki a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai Hidegkúti úti telephelyén, valamint a Szent László Kórházban.

Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén elfogadja a javaslatot, úgy a főpolgármester a határozathozatalt követően azonnal aláírhatja a megállapodást Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral.

Kapcsolódó cikkek