Elkerülték a tragédiát

Elkerülték a tragédiát

Savaria Történelmi KarneválVasárnap délelőtt megtartották az eredetileg szombatra tervezett, de a vihar miatt elhalasztott jelmezes felvonulást a Savaria Történelmi Karneválon. A vihar az előre jelzés szerint meg is érkezett. A polgármester szerint jó döntést hoztak. 

Helyes döntés volt a karnevál rendezvényeinek leállítása – értékelte vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Elmondta, az előre jelzett vihar pontosan érkezett és keményen végigsöpört Szombathelyen, a karneválozók közül azonban senki nem sérült meg, és komolyabb anyagi kár sem keletkezett. Ez pedig a védekezésben résztvevők példamutató és hatékony együttműködésének köszönhető.

A karnevál szervezőivel kibővült helyi védelmi bizottság szombaton délután öt órakor, még szikrázó napsütésben hozta meg a végleges döntést, hogy 18 órakor leállítják a karnevál összes rendezvényét, és tájékoztatják a több tízezer résztvevőt arról, hogy komoly vihar közelít.

Savaria Történelmi Karnevál 2

A rendőrség és a katasztrófavédelem megkülönböztető jelzést használó gépjárművei a karneváli helyszíneket járva arra szólították fel hangosbeszélőn keresztül a lakosságot, hogy húzódjon a közelgő, várhatóan száz kilométeres széllökésekkel, zivatarral, esetleg jégesővel érkező vihar elől védett helyre – sorolta a polgármester.

A sajtótájékoztatón Tóth Zoltán a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője arról számolt be, hogy tizennyolc intézményt nyitottak meg menedékül a karneválozók számára, de ezeket végül nem kellett igénybe venni. A mentőszolgálat illetékese ismertette, hogy a karnevál ideje alatt huszonegy embert láttak el, közülük hatan kerültek kórházba, viszont a vihar miatt egyetlen sérülés sem következett be. A tűzoltóság beavatkozására nem volt szükség a karneváli helyszíneken – közölte Göncz Szabolcs, a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Szommer Ildikó karneváligazgató azt emelte ki, hogy sikerült az árusokat is időben értesíteni, így most az anyagi károkkal sem kell foglalkozniuk. Szavai szerint 11 rendezvény maradt el, közöttük a szombat esti jelmezes felvonulás, ám ezt vasárnap délelőtt 10 órától nagy érdeklődés közepette pótolták.

Kapcsolódó cikkek