Indul az őszi almaszüret

Indul az őszi almaszüret

Zöld almák között álló kislány

Guttyán Tamás, a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza elmondta, hogy a Nyírségben 15.772 hektár termő almásterületet tartanak nyilván, ami az ország több mint huszonnyolcezer hektáros almásának mintegy ötvenöt százalékát teszi ki, és a szüret a léalma betakarításával indult.  A szabolcsi almáskerteket május 6-án jelentős fagykár érte, nyolcvan-kilencven százalékban lefagyott a termés, így “sovány szüretre számíthatnak a gazdálkodók”.     

Almafák és egy létra

A kevés termés miatt nagyon jó ára van a léalmának, a feldolgozók kilogrammonként 36 forint, plusz általános forgalmi adót, illetve az áfa körbe nem tartozó őstermelőknek plusz kétszázalékos kompenzációs felárat fizetnek a leadott gyümölcsért. A múlt év augusztusában 23 forinttal indult a léalma felvásárlása, de később csökken az ár, egészen 15 forintig.  A főfalugazdász kitért arra, hogy ha nem lett volna fagy, akkor a közel tizenhatezer hektáros nyírségi almaterületen akár háromszázezer tonna fölötti termés is lehetett volna.  

Az utóbbi öt évben “rájár a rúd” a szabolcsi almatermelőkre, időjárási kálváriájuk 2007-ben szintén az ideihez hasonló fagykárral kezdődött. A következő évben ugyan jó volt a termés, de a 2007-es kiesett hasznukat a feldolgozók és felvásárlók alacsony átvételi árak alkalmazásával igyekeztek behozni, így a termelők ismét pórul jártak. 2009-ben a viharok, jégverések és az aszály tette tönkre az almatermés jó részét, 2010-ben pedig az esős időjárás a belvízi elöntésekkel, illetve a növényvédelem ellehetetlenítésével, majd az idén jött az újabb fagy.     

zöld alma a fűben

A mostani, augusztus 19-i kárbejelentési határidőig Szabolcsban 5.030 termelő nyújtott be támogatási igényt az európai uniós úgynevezett deminimisz keretre. A kárigények ellenőrzését megkezdte a térségi földművelésügyi igazgatóság. Guttyán Tamás megjegyezte, hogy az elmúlt öt alacsony jövedelmű évnek a hatása, hogy mintegy harminc százalékkal csökkent az almásterületek nagysága – országosan negyvenezer hektárról, huszonnyolcezerre, mivel sokan kivágják, vagy nem gondozzák a gyümölcsösöket.

Szabolcsban is hasonló az arány, legalább harmadával kevesebb a termőterület. Gond tovább, hogy az almások hetvenöt-nyolcvan százalékában ma már csak ipari feldolgozásra szánt gyümölcsöt termesztenek. Az étkezési alma szürete később, szeptember közepe körül indul Szabolcsban, persze, azokon a helyeken, ahol a fagy nem tette tönkre teljesen az idei termést.

Kapcsolódó cikkek