Kezdődhet a szüret

Kezdődhet a szüret

szőlőszüretelő emberek

A gazdák a Cserszegi fűszeres, a Leányka, a Muscat ottonel és  Rizlingszilván fajtájú szőlők szüretét kezdhetik meg. A szüret kezdési időpontjának meghirdetése megadja a lehetőségét annak, hogy minden szőlőtermelő és felvásárló eldöntse, hogy ettől az időponttól kezdve mikor szüretel.

szüretelő nő

Az egri védett eredetű, klasszikus minőségi kategóriához tartozó fajták, a Cserszegi fűszeres, a Muscat ottonel esetében minimálisan tizenhat mustcukorfok, a Leányka és a Rizlingszilváni fajták esetében minimálisan tizenhét mustcukorfok szükséges a betakarítás megkezdéséhez.

Ugyanakkor kedvezőtlen időjárási és növény-egészségügyi helyzetben a hegyközségi tag, írásban benyújtott kérésére helyszíni szemlét követően egyedi szüreti kezdési időpontra is engedélyt adhat a hegyközség. A szüret kezdési időpontjának meghirdetése megadja a lehetőségét annak, hogy minden szőlőtermelő és felvásárló eldöntse, hogy ettől az időponttól kezdve mikor szüretel

A meghirdetett szüreti időpont előtti szüret esetén a Hegyszabályzat ellen vétő pénzbírsággal sújtható és az egri termőhelyre utaló termékmegjelöléstől eltiltható.