Új eljárás a futballhuligánok ellen

Új eljárás a futballhuligánok ellen

Futballhuligánok

Pintér Sándor belügyminiszter korábban arra hivatkozva kezdeményezte a változtatásokat, hogy a futballmeccseken elszaporodott szurkolói rendbontások kedvezőtlenül befolyásolják a nézőszámot és ebből adódóan a csapatok bevételeit. A jogszabályhoz kapcsolódó kormányrendelet értelmében a biztonsági kockázatot minősítő bizottságba a jogszabály hatálya alá eső sportágak szakszövetségei egy-egy, míg az ORFK hat tagot delegálhat, az elnököt a rendőrség jelölheti.

Pintér Sándor

Pintér Sándor

Változnak a fokozott, illetve a kiemelt biztonsági kockázatú sportrendezvények biztosítására vonatkozó előírások is. Az előbbiek esetében a szervező tizenöt nappal korábban köteles felkérni az illetékes rendőrkapitányságot, hogy térítés ellenében működjön közre a sportlétesítményen belüli rend fenntartásában, ugyanakkor a kiemelt kockázatú sportrendezvények biztosítását a rendőrség közfeladatként végzi. A minősítő bizottságnak legkésőbb a sportrendezvények előtt tizennyolc nappal kell javaslatot tennie a mérkőzések biztonsági besorolására, kivételes esetben ez az időpont legfeljebb öt napra csökkenhet.

A további törvénymódosítások többsége a sporttörvényt érinti, így a szakszövetségek kötelesek megalkotni a sportrendezvényeik biztonságos lebonyolításához szükséges előírásokat tartalmazó szabályzatot; ennek hiányában, vagy ha nem szereznek a szabályzatnak érvényt, állami támogatásuk felfüggeszthető, visszavonható. A labdarúgó-szövetség és az egyesületek emellett kötelesek biztonsági referenst alkalmazni, a szükséges műszaki és biztonsági intézkedéseket, például a szurkolótáborok elkülönítéséhez, ugyanakkor a rendőrség határozza meg.