Jó irányba halad a József Attila Színház

Jó irányba halad a József Attila Színház

József Attila színház

A színház adósságállományának kezelése érdekében szükséges intézkedésekről szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés tizennyolc igen szavazattal, tizenkét tartózkodás mellett fogadta el szerdán. A döntésben szereplő háromszázkilencvenhárommillió forintból, a korábbi igazgatói pályázati kiírásban is szereplő százhúszmillió forint kamatmenetes kölcsön. A további százhatvankilencmillió és a létszámleépítéshez kapcsolódó kiadásokra szánt száznégymillió forintot pedig támogatásként bocsátja a színház rendelkezésre a fővárosi önkormányzat.

Színház belseje

A főpolgármester július végén nevezte ki a József Attila Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, a májusban kiírt pályázat nyomán Nemcsák Károlyt. Mint az előterjesztésből kiderül, akkor egy megállapodás is született az új vezető és Tarlós István között. Ennek értelmében Nemcsák Károly áttekintette a színház tényleges adósságállományát, valamint felmérte a munkajogi és vállalkozási szerződéses állományt. Ennek alapján a társaság teljes, tényleges adósságállománya és a pályázati kiírásban foglaltaktól eltérő többletköltség összesen kétszáznyolcvankilencmillió forint.

A pályázati kiírásban meghatározott százhúszmillió forintos adósságállománnyal kapcsolatban Nemcsák Károly már pályázatában jelezte, hogy ennek rendezését az önkormányzat révén biztosított kamatmentes kölcsönből oldaná meg, 2012-ben tízmillió, 2013-ban húszmillió, 2014-ben negyvenmillió, 2015-ben ötvenmillió forintot törlesztve. Az ütemezés indoka, hogy idő kell a színház új arculatának, közönségbázisának megteremtéséhez. Az előterjesztés szerint a pályázati kiírásban szereplő százhúszmillió forinton felüli minden tartozás rendezése a tulajdonos fővárosi önkormányzat kompetenciájába tartozik.

Pénz egy bőröndben

A létszámcsökkentés fedezetének számításánál a hét főfoglalkozású dolgozó feletti valamennyi, nyolcvankét munkavállaló szerződésének felbontásához kapcsolódó felmentési, végkielégítési összeg és az ehhez kapcsolódó járulék összege szerepel, amely összesen száznégymillió forint. A döntésben szereplő százhatvankilencmillió és száznégymillió forintot a tulajdonos a színház és az önkormányzat között fennálló közszolgáltatási szerződés alapján biztosítja a társaság számára. 

A határozat szerint a főváros legkésőbb szeptember 20-ig átutalja a színház számlájára a támogatási összeget, amelyről az ügyvezető november 30-ig tételesen elszámol, és a fel nem használt összeget december 15-ig visszautalja az önkormányzatnak.