Tovább csökkennek a távközlési díjak

Tovább csökkennek a távközlési díjak

Tv-t néző fiatalok

Kiricsi Karola, az NMHH szóvivője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hatóság azért avatkozik a versenybe, hogy az ügyfelek minél jobb és olcsóbb szolgáltatáshoz juthassanak. Az NMHH ugyan a nagykereskedelmi piac árait szabályozza, de ez hat a kiskereskedelmi szegmensre is.

Szalai Annamária

Szalai Annamária

Példaként elhangzott, hogy 2011-ben a mobilszolgáltatók percenként bruttó 11,86 forintot fizetnek nagykereskedelmi díjként egymásnak a hívásvégződtetésért, ami 2012 januárjától és 2013 januárjától 20-20 százalékkal csökken, 9,46 forintra, illetve 7,06 forintra. Ilyés Márton, a szervezet módszertani és piacelemzési főosztályvezetője kifejtette: 2003-ban még 40 forint körüli végződtetési díjat alkalmaztak  a mobilszolgáltatók, ami 2014. január 1-jétől várhatón 4,64 forint lesz percenként a hatóság saját díjmodellje szerint.

A főosztályvezető a piaci hatásokról elmondta, a határozatok közvetlenül hatnak a hívásdíjak csökkenésére. A magyar piacon az elmúlt húsz évben hárommillióról nyolcmilliárdra nőtt az éves mobilhívások száma, miközben a vezetékes hívásoké 1,3 milliárdról 1,7 milliárdra emelkedett. A két hálózatból indított hívások száma 2001-2002-ben egyenlítődött ki, akkor mindkettő négymilliárd volt.

Kiricsi Karola

Kiricsi Karola

Az elmúlt tíz évben 3,8 millióról hárommillióra csökkent a vezetékes előfizetők száma, miközben hárommillióról tizenkétmillióra nőtt a mobil előfizetések száma. Kiricsi Karola elmondta, a vezetékes forgalom 2007-ben éves szinten mintegy nettó kétszázmilliárd forint volt, míg a mobilé négyszázharmincmilliárd forint. Kérdésekre válaszolva elhangzott, a magyarországi mobilpercdíjak az európai trendeknek megfelelően csökkennek.