„Magyarország le fogja győzni a válságot”

„Magyarország le fogja győzni a válságot”

Orbán Viktor

A kormányfő a révén kezdeményezett megbeszélés után újságíróknak kifejtette, hogy az európai gazdaság azért van nehéz helyzetben, mert az uniós államok Magyarország és Svédország kivételével továbbra is növelik az adósságukat. Magyarország viszont a kormány révén egy évvel ezelőtt megkezdett változások felgyorsításával válaszol a válságra, ezért “a válság nem fogja legyőzni Magyarországot, hanem mi magyarok fogjuk legyőzni a válságot” – jelentette ki Orbán Viktor.

Öv szorul egy köteg pénz körül

Ehhez az kell, hogy a kabinet megakadályozza az államadósság újratermelődését és még az ősszel meghozza az ehhez, az ország megújításához szükséges döntéseket, legyen szó az új nyugdíjrendszerről, a gazdaság stabilitását szolgáló törvényről vagy az új oktatási jogszabályok elfogadásáról. Újból arra arra hívta fel a figyelmet, mindez azt jelenti, hogy “harcos és munkás ősz előtt áll Magyarország”.

Az egykulcsos adó jövőjét illetően elmondta, hogy a kormány 2012-ben megteszi azokat a lépéseket, amelyekkel véglegesíti az arányos adórendszert, és nem enged abból, hogy Magyarországon legyen a legegyszerűbb, legátláthatóbb és legalacsonyabb kulccsal működő, munkára ösztönző adórendszer. A miniszterelnök szerint a korábbi, többkulcsos adórendszer munkaellenes volt, tönkretette az országot, és döntő szerepe volt abban, hogy a magyar gazdaság csődközelbe sodródott, ezért nem hajlandó visszalépni annak irányába.

Schmitt Pál

Schmitt Pál

Megjegyezte azt is, megítélése szerint a magyar vállalkozói világ egyelőre még nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel azt, hogy a kormány jelentősen csökkentette a vállalkozásokat terhelő adókat, több kis adót pedig eltörölt arra számítva, hogy ez javítja az adófizetési morált. Ez nem következett be, különösen az áfa területén továbbra is nagyon nagy az adóvisszaélés, elkerülés és csalás mértéke, ezért “az adóhatóságnak ezen a területen jobb teljesítményt kell nyújtania” – jelentette ki azzal együtt, hogy a vállalkozásokat “az eddiginél erősebb együttműködésre” kérik.

A miniszterelnök kiemelte, hogy az előző kormányok az uniós elvárással ellentétben nem alakították át a magyar áfa-rendszert, ezért az államnak idén mintegy kétszázötvenmilliárd forint forgalmi adót vissza kell fizetnie a vállalkozásoknak. “Matolcsy Györggyel erről már beszéltünk, és meg is fogjuk oldani ezt” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez ugyanakkor azt jelenti, hogy nem csak a gazdasági növekedés szintje miatti “százmilliárdos problémát”, hanem az áfa-visszafizetés kérdését is kezelni kell úgy, hogy a költségvetési hiánycél ne kerüljön veszélybe.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a kormány védelmi intézkedéseket tervez a legsérülékenyebb társadalmi csoportok megsegítésére. Közölte, megbeszélésükön Schmitt Pál világossá tette, azt várja a kormánytól, hogy külön intézkedési terveket dolgozzon ki a szegények, a munkanélküliek, a bajba jutott deviza és forinthitelesek érdekében. A miniszterelnök erre ígéretet tett, majd elmondta, hogy a tervezett intézkedéseket a következő napokban bemutatja a köztársasági elnöknek, és azt szeretné, ha azokról már a parlament őszi ülésszakának első napján – szeptember 12-én a nyilvánosságnak is beszámolhatna.

Pénzt leszámoló férfi

A devizahitelesekkel kapcsolatos kérdésre válaszul kifejtette: az árfolyamgátat fontos, de kétségtelenül átmeneti intézkedésnek tartja, amely nem oldja meg tartósan a devizahitelesek problémáit, arra ugyanis “semmi esély sincsen a következő nyolc-tíz évben, hogy a svájci frank árfolyama visszamegy akár csak megközelítőleg arra szintre, ahol akkor volt, amikor a hiteleket fölvették, a helyzet legfeljebb romlani tud”. A kormányoldalnak tehát lépnie kell, a devizahitelesek megsegítése a jövő heti Fidesz-KDNP-frakcióülés egyik kiemelt témája lesz.

Schmitt Pál arról a tájékoztatón számolt be, hogy elsősorban az Európai Unióban érezhető gazdasági válság hatásairól, és az annak kezelésére tervezett kormányzati intézkedésekről kért információt a kormányfőtől. Mindketten megállapították, hogy a kormány és a magyar gazdaság is jobban felkészült a válságra, mint 2008-ban. A köztársasági elnök arra biztatta a kormányfőt, hogy tartson ki az államadósság-csökkentés politikája mellett, és hozzá hasonlóan az adófizetési fegyelem fontosságát hangsúlyozta.

Parlament és az Uniós csillagok

A még megalkotandó sarkalatos jogszabályokkal kapcsolatban elmondta: tájékoztatást kért a kormány törvényalkotási menetrendjéről, az ellenzéki frakciókat pedig arra fogja biztatni, hogy vegyenek részt a kétharmados törvények parlamenti vitájában. Orbán Viktor ezzel összefüggésben azt emelte ki, hogy a január 1-jén életbe lépő új alaptörvényhez kapcsolódó összes sarkalatos törvényt még idén el kell fogadni.

Az olimpiai felkészülést érintő újságírói kérdésre Orbán Viktor úgy reagált, ez is szóba került a megbeszélésen, ahol Schmitt Pál minden felvetésére úgy válaszolt, “igen, így lesz”. Az államfő szorgalmazta, hogy az egészségügyre, oktatásra és a sportra, egészséges életmódra jutó költségvetési források ne csökkenjenek.