Továbbra is fenntartja terhelő vallomását

Továbbra is fenntartja terhelő vallomását

Nagy György, a vád tanúja Nagy György, a vád tanúja, fotó: Máthé Zoltán/MTIFenntartja korábbi terhelő vallomásait az önkormányzati korrupció miatt indult Hunvald-ügyben a vád tanúja, aki péntek délelőtt kezdte meg háromnaposra tervezett vallomástételét a Fővárosi Bíróságon.

Nagy György korábban gyanúsítottja volt az eljárásnak, ugyanis a sok száz millió forint értékű erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanok, az ügyészség szerint mélyen áron aluli értékesítésével kapcsolatos ügyletekben a vevői oldalon tevékenykedett. Miután azonban a vádbeli ingatlanpanamákkal kapcsolatban a nyomozás során részletes, feltáró jellegű, az ügy tucatnyi szereplőjét terhelő vallomásokat tett, az ügyészség döntése alapján tanúként vehet részt a büntetőeljárásban.

Bírói kalapács

A vád tanúja pénteki kihallgatása kezdetén kijelentette, hogy másfél száz oldalas nyomozati vallomásából sem elvenni, sem ahhoz hozzátenni nem kíván. Jelenleg az ügyészi kérdésekre válaszol, a bíró figyelmeztette, hogy legjobb tudomása szerint köteles vallani. A sok száz milliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, több tízmilliós kárt okozó fiktív megbízási szerződések, sokmilliós kárt okozó szociális bérlakáskiutalások és más bűncselekmények vádjával indult ügy elsőrendű vádlottja Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, aki a másodrendű vádlott Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista politikussal együtt több mint két és fél éve van előzetes letartóztatásban.

Az ingatlanpanamák megítélésében nagy jelentőségű lehet a vádlottak lehallgatott telefonbeszélgetései és az ingatlanszakértői vélemény mellett az is, hogy Nagy György vallomását miként értékeli majd a bíróság. Már a korábbi tárgyalásokon is több vádlott, illetve védő részéről felvetődött, hogy Nagy György szavahihetetlen, vallomásai hiteltelenek.

Hunvald György

Hunvald György

Az ingatlanpanamákkal kapcsolatos vád szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület megszavazta a versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő értékesítéseket. A kedvezményezett vállalkozói kör személyesen Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd a vesztegetési pénzt. Az ingatlanonként húsz-harmincmillió forintnyi, összesen háromszázhatvanhatmilliós kenőpénzt az ügyészség szerint többször is az SZDSZ kerületi irodájában vette át az elsőrendű vádlott. 

Mindezt a vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald, holott tudta, hogy az ingatlanokra van vevő reális piaci áron. A beavatott vállalkozói kör a nyomott áron megvásárolt Király utcai, Dob utcai, Dembinszky utcai ingatlanokat rövid időn belül sok tízmilliós, esetenként száz százalékos haszonnal adta tovább külföldieknek. Gál és Hunvald már a korábbi tárgyalásokon javarészt tagadta bűnösségét.  A büntetőperben huszonöt ember ellen emelt vádat az ügyészség hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények miatt.