Átalakult Budapest szíve

Átalakult Budapest szíve

Budapest, Parlament

Tarlós István főpolgármester először a Károly körúti úgynevezett reprezentatív kaputérséget adta át. A beruházásban a Dohány utca és a Deák tér között nyolc méter széles zöldsáv jött létre a két villamospálya széthúzásával, és a járdák mellett fasorokat alakítottak ki. A projekt első ütemének költsége 3,1 milliárd forint, ebből 2,7 milliárd forintot az Európai Unió finanszíroz.

Tarlós István

Tarlós István

Tarlós István ünnepi beszédében úgy fogalmazott, “merünk nagyot álmodni, de az álmodozást nem merjük magunknak megengedni”. A főpolgármester kifejtette, hogy a Budapest szíve programot racionális mérnöki és pénzügyi tervezéssel igyekeztek “a megvalósíthatóság medrébe terelni”. Hozzátette, hogy a jövő év közepére állítják össze Budapest településfejlesztési koncepcióját, amelybe beleépítik a mostani program tanulságait is. A Budapest szíve program keretében ugyancsak pénteken adták át a felújított Március 15. teret.

A projekt során megújult egyebek mellett a park és a római romok bemutatóhelye; utóbbinál a falmaradványokat és romokat csúszásmentes és fűtött üveglapok alá helyezték. A téren megszűntették a parkolót, és megújították a Piarista tömböt, amelynek földszintjén új kereskedelmi és szolgáltatóegységek nyílnak meg. Az ünnepélyes átadáson beszédet mondott Tarlós István és az V. kerület polgármestere is. Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy Budapestnek van jövője, de csak kompromisszumokból és együttműködésből épülhet fel a jövő fővárosa. 

Károly krt. látványterv

Károly körutat, látványterv

A célok eléréséhez pedig összefogásra, szívósságra és alázatra van szükség. A Hídfőterek és új pesti korzó projekt költségei 2,2 milliárd forintot tesznek ki, ebből mintegy 1,6 milliárd forint az uniós támogatás. A felújított Március 15. teret az átadáskor Labancz Zsolt piarista tartományfőnök áldotta meg.

Kapcsolódó cikkek