Nagyon jól teljesített a mentőcsapat

Nagyon jól teljesített a mentőcsapat

Tűzoltók tűzoltás közben

A tűzoltókból és polgári védelmi szakemberekből álló kontingenst Kovács Ferenc tűzoltó ezredes, hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte szombat délután a berettyóújfalui hivatásos önkormányzati tűzoltóság épületében.

Jackovics Péter őrnagy, a tizenkilenc katasztrófavédőből és kilenc gépjárműből álló magyar mentőcsapat parancsnoka rögtönzött sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy sikeresen hajtották végre mind a törzsvezetési, mind a terepgyakorlatot, amelynek során egy, a tíz fokos Richter-skálán 7,5-es erősségű földregés utáni helyzetben kellett a mentésben részt venniük. Tájékoztatása szerint a “NATO CODRII 2011” gyakorlaton, Kisinyov térségében harmincnégy ország hatszáz katasztrófa védelmise és Moldávia további hatszáz védelmi szakembere vett részt.

Tűzoltó fecskendővel a kezében

Magyarország olyan komplex csapatot küldött, amelyben tűzoltók, műszaki mentők és veszélyhelyzeti felderítők is helyet kaptak. A tűzoltók Szentesen (Csongrád megye), a műszakiak Bokodon (Komárom-Esztergom megye), a felderítők pedig Nógrád megyében szolgálnak, most találkoztak először, és kiválóan hajtották végre az utazással együtt kilencnapos gyakorlatot, ahol életszerű helyzetekben kellett helytállniuk.

A műszakiak például egyetlen nap alatt tizenhat sérültet mentettek ki a romok közül, tűzoltóink pedig éles alagúttűzben, földalatti labirintusban, korlátozott látási viszonyok között, gomolygó fekete füstben dolgoztak, míg a veszélyhelyzeti felderítőknek földrengés sújtotta ipari üzemből sugárzó anyagokat kellett biztonságba menekíteniük. A parancsnok felidézte azt is, hogy a gyakorlatra tartva, útjukat megszakítva, augusztus 27-én egy nagykiterjedésű tűz oltásában vettek részt Suceava településen.

Tűzoltók

Magyar tűzoltók élesben most először vettek részt bevetésen külföldön, amire közvetlenül Románia katasztrófavédelmi főigazgatója adott engedélyt – jegyezte meg Jackovics Péter. A településen hat épület égett, ebből kettőt a magyar tűzoltók oltottak el, miközben műszaki szakembereink a vízutánpótlást biztosítottak a vízhiányos területen a magyar és a román tűzoltóknak.

“Egy ezredesi elismerés nem ér annyit, mint amikor a helyi lakók a tűzoltók vállát veregetve köszönték meg a segítséget a magyaroknak” – idézte fel a Suceava-ban történteket a mentőosztag parancsnoka. A berettyóújfalui rögtönzött tájékoztató után a csapat gépkocsi konvoja különvált, és ki-ki elindult szolgálat helyére. A következő küldetés Lengyelország lesz, ahol szeptember közepén EU-gyakorlaton vesz részt magyar mentőegység.