Eredményes az olvasói összefogás

Eredményes az olvasói összefogás

Újságot olvasó ember

Hoppál Péter országgyűlési képviselő elmondta, hogy az irodalmi lap az év vége előtt további két és fél millió forintra számíthat a várostól. Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője hétfőn nyílt levelet tett közzé, melyben többek közt arról írt, hogy a folyóirat fenntartója, a Baranya Megyei Önkormányzat az év elején elutasította támogatási kérelmüket, és végleg sorsára hagyta a lapot.

Hoppál Péter

Hoppál Péter 

A Jelenkornál több mint kétmillió forintnyi tartozás gyűlt össze, a júniusi számtól tartoznak a szerzői honoráriumokkal és a nyomdaköltséggel, és napokon belül teljesen fizetésképtelenné válhatnak. A főszerkesztő tájékoztatása szerint a Baranya megyei önkormányzat évi kétmillió forinttal, Pécs városa 3,5 millió forinttal támogatta a lapot. Egy-egy Jelenkor-szám kiadása mintegy kétmillió forintba kerül. A lap ezer példányban jelenik meg, és jelenleg négyszázötven előfizetője van.

Mint arról Ágoston Zoltán beszámolt, a nyílt levél megjelenése óta azonban folyamatosan csatlakoznak az új előfizetők, de számos szerző is támogatja a lapot azzal, hogy lemondott honoráriumáról. “Az már most látható, hogy az adóhatóság felé fennálló tartozásunkat ki tudjuk fizetni. Ha az olvasók és a támogatók továbbra is ilyen számban állnak mellénk, októberben is megjelenhetünk” – közölte a főszerkesztő.

Jelenkor 1847-es kiadása

Mivel a folyóiratot működtető Jelenkor Alapítványt alapító Művészetek és Irodalom Háza mint intézmény megszűnt, nem maradt, aki az alapítói jogokat gyakorolja; ezek rövidesen a városhoz kerülnek. Hoppál Péter elmondása szerint az alapítói jogok átvételéről, valamint a lapnak nyújtandó pénzügyi támogatásról a pécsi önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottsága a jövő héten fog dönteni, az előterjesztés alapján kétmillió forintra számíthat a folyóirat. A bizottság elnöke hozzátette : az irodalmi folyóirat számára még az év vége előtt újabb két és félmillió forintos támogatást kívánnak nyújtani.