Megoldódni látszik a tankönyvterjesztési probléma

Megoldódni látszik a tankönyvterjesztési probléma

Iskolai tankönyvek

Ezt Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) elnöke hétfőn jelentette be. Elmondása szerint mintegy harminc önkormányzatot érintett vagy érint ez az ügy; van, ahol a települési önkormányzatok teljes mértékben kiegyenlítették tartozásaikat, van, ahol a kamattartozásokat még nem rendezték.

Előfordult olyan eset is, hogy a tavalyi számlát még nem, az ideit viszont már rendezték az önkormányzatok, ezekre a helyekre is kiszállították a tankönyveket a terjesztők, annak ellenére, hogy a tavalyi kintlévőségek még függőben vannak – tette hozzá.

Tankönyvek

Szarvas-Ballér Judit közölte: “a Pest Megyei Önkormányzat tudomásom szerint nem vette fel a tartozások kiegyenlítése érdekében a kapcsolatot a terjesztőkkel”. Ennek ellenére bizonyos iskolákba, ahol az idei könyveket kifizették, kiszállították a könyveket, de vannak olyan intézmények, ahol a fizetés elmaradása miatt “a könyvek birtokba adásához nem járult hozzá a terjesztő, illetve van olyan iskola, ahová nem is szállították ki ezeket a könyveket”.

A TVOT elnöke emlékeztetett arra, hogy tavasz táján több, Pest megyei fenntartású iskola lemondta az ingyenes tankönyvek megrendelését a terjesztőknél. Egy hete azonban néhány intézmény megváltoztatta véleményét, és mégis kért ingyenes tankönyveket azzal, hogy kifizetik őket. Így a terjesztő úgy döntött, “bármennyire fájdalmas is neki, hogy ezzel még a tavalyi tartozáshoz nem jut közelebb”, elkezdte intézni a könyvek beszerzését. Ezekbe az oktatási intézményekbe a hét második felében előreláthatóan megérkeznek az ingyenes tankönyvek.

Tankönyvek

Információi szerint összességében mintegy tucatnyi iskoláról van szó, ahol még függőben van a terjesztők és a Pest Megyei Önkormányzat közötti megállapodás, de “lényegesen jobb a helyzet, mint augusztus közepén”. A megoldáshoz hozzájárult, hogy az oktatási államtitkárság elítélően nyilatkozott az önkormányzatok tartozásairól.    

A szervezet elnöke reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben a költségvetés címkézett támogatásainak formájában jutnak majd hozzá az önkormányzatok a tankönyvekre fordítható pénzhez, és nem fordulnak elő az ideihez hasonló ügyek.