A Ház elé kerül a végtörlesztés ügye

A Ház elé kerül a végtörlesztés ügye

Parlament

Szijjártó Péter hozzátette, ha a Ház elé kerül a javaslat, az ellenzéken múlik, hogy azt egy vagy két hét alatt, vagy adott esetben egy nap alatt fogadja el az Országgyűlés. A végtörlesztést érintő külföldi reakciókra a szóvivő azt válaszolta, hogy pénzügyileg tartható megoldást hoz a kabinet javaslata.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter 

Azoknak a bankoknak, amelyek mögött erős anyabankok állnak külföldön, semmilyen módon nem kell aggódniuk, ahogyan a magyar hátterű pénzintézeteknek sem. A kormány arra számít, az ellenérdekeltségű felek minden fórumot fel fognak használni Magyarország ismételt megtámadására, csakúgy, ahogyan a bankadó és a válságadók esetében. Kijelentette ugyanakkor, hogy a kabinet reagálni fog, nem hagyja annyiban, ha az országot újra igazságtalan támadás fogja érni.

Mint fogalmazott, a kormánynak bármilyen nyomásgyakorlással szemben képviselnie kell a magyar emberek érdekeit. Álláspontja szerint a tőzsde és az árfolyamok is megnyugodnak majd, amikor látják, hogy az ország megerősödik, kevésbé lesz kitett, kiszolgáltatott amiatt, hogy csökken a devizahitelek aránya. Szijjártó Péter közölte, az említett végtörlesztés lehetősége mindenkire vonatkozik, akinek az ingatlanjára terhelt devizaalapú hitele van, vagyis nem a felhasználás mikéntje a döntő, hanem az, hogy mire van terhelve a kölcsön.

Ft felirat mellett ülő emberke

Felelevenítette, az előterjesztés tartalmazni fogja azt is, hogy a bankok semmilyen külön költséget nem számíthatnak fel az átváltással és az egyösszegű végtörlesztéssel kapcsolatban, valamint azt, hogy a devizahitelek esetében a forintban jelentkező költségeket csak forintban lehet felszámolni. Megjegyezte, az adótörvényeket is módosítani fogják, hogy a tizenhat százalékos személyi jövedelemadót ne kelljen megfizetni az elengedett tartozás után.

Az ellenzéki pártok nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta, hogy az ellenzék megint nem az emberek oldalára állt, hanem a bankok érdekeinek szószólójaként lép fel, a kormány azonban az emberek érdekeit képviseli, és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség javaslatának alapján egy erkölcsileg helyes, pénzügyileg tartható, jogilag korrekt megoldást dolgoz ki a végtörlesztés ügyében.

Forint óralap

Azzal kapcsolatban, hogy az Index egy birtokába jutott igazságügyi minisztériumi szakvéleményre hivatkozva azt írta, a bíróság jogszabályellenesnek minősítheti majd a végtörlesztési javaslatot, a szóvivő azt válaszolta, hogy nem tud ilyen szakvéleményről, a vasárnapi kormányülésen az ezt a területet felügyelő miniszter azt mondta, hogy jogilag korrekt megoldás kidolgozására van lehetőség. Szijjártó Péter megjegyezte, a kormány heti napirendjén a végtörlesztés mellett a köznevelési és felsőoktatási rendszer átalakítása is szerepel.