Évvégéig még dönthetünk

Évvégéig még dönthetünk

Házacska egy kézben

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a kormány szerdai ülésén megtárgyalta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amely alapján 180 forintos svájci frank-, 250 forintos euró és 2 forintos japánjen-árfolyamon nyílik majd lehetőség magánszemélyeknek a devizaalapú hitelük egyösszegű végtörlesztésére, ha a kölcsön fedezete ingatlanalapú jelzálog, függetlenül a felhasználási céltól. Az erről szóló törvényjavaslat a jövő héten vagy az azt követő héten már szerepelhet a parlament napirendjén.

Kérdőjel

A tanácskozáson a nemzetgazdasági tárca vezetője feladatul kapta, hogy a megosztott tehervállalás elvének figyelembevételével, dolgozzon ki egy javaslatot azok esetére is, akik a rögzítettnél rosszabb árfolyamon vettek fel devizahitelt. Az érintettek az összes devizahiteleshez képest viszonylag kevesen vannak, a svájcifrank-hiteleseknek például a 4,5-5 százaléka vette fel 180 forintnál rosszabb árfolyamon a kölcsönét.

Megjegyezte, a Nemzetgazdasági Minisztérium megtette a szükséges intézkedéseket azért, hogy a bankok a devizahitelek esetén a forintban felmerülő költségeket csak forintban terhelhessék az ügyfelekre, hogy ne terhelhessék rájuk a rögzített árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatos költségeket, továbbá annak érdekében is javaslatokkal élt a tárca, hogy létrejöjjenek a pozitív adóslisták.

Aprópénz tartó kezek

Arra a felvetésre, hogy a teljes hiteldíjmutató (THM), tervek szerint 30 százalékban maximált mértéke eredményezheti-e egyes pénzintézetek kivonulását az országból, Szijjártó Péter úgy reagált: a kormány minden javaslata pénzügyileg tartható, ezért némileg eltúlzottnak tartja azokat a verbális reakciókat, amelyek az elmúlt napokban születtek. A kabinet úgy kalkulál, hogy meg fog indulni a piacon a forinthitelezés.

Arra, hogy a lakáslízingesek is élhetnek-e majd a végtörlesztés lehetőségével, azt válaszolta, “ezt majd a végső javaslatból kell megtudni”. Az MSZP azon kezdeményezésével kapcsolatban, hogy országgyűlési képviselők és állami vezetők ne kérhessék a végtörlesztést, a szóvivő azt mondta: míg az ellenzék a bankok és a bankárok, addig a kormány az emberek oldalán áll.

Az Országgyűlésben a frakciók majd elvitatkoznak arról, akarják-e, hogy a képviselők élhessenek-e a végtörlesztéssel, vagy sem, “mindenesetre azt azért furcsának gondolom, hogy egy több százezer család számára megoldást jelentő lehetőségből néhány száz embert milyen jogcímen akarnak kizárni”.