„Közszolgálat az oktatás, a nevelés”

„Közszolgálat az oktatás, a nevelés”

Kisiskolások tanórán

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára Megújul a tanügy, az új nemzeti köznevelési rendszer című országjáró körútjának első állomásán a pedagógusoknak tartott fóruma utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy ezzel a közszolgálattal a közösség, a nemzet javát akarják szolgálni, a cél pedig az, hogy az oktatás, a nevelés is segítsen az ország újjáépülésében. 

Hoffmann Rózsa

Hoffmann Rózsa 

Célként határozta meg azt is, hogy minden gyerek kibontakoztathassa képességeit. Emlékeztetett arra, hogy a kormány a közelmúltban fogadta el a köznevelésről szóló törvény tervezetét, ebben a koncepcióban sok olyan elem található, amely nemes hagyományokat elevenít fel, ezek bizonyították a neveléstörténet során, hogy a magyar oktatás “tud szárnyalni és erősödni, és jó lenni”.

Hoffmann Rózsa beszélt arról is, hogy természetesen “nem múltba merengő, konzervatív törvényt alkottak, hanem egy élő, friss, modern” jogszabályt, amely hangsúlyosan támaszkodik a magyar oktatás- és iskolaügy hagyományaira, értékeire. Nem véletlen, hogy nemzeti köznevelésről szól a törvény. Ezzel ugyanis azt hangsúlyozzák, hogy az iskola, az óvoda, a kollégium visszatér eredeti, klasszikus feladatához, a fejlődésben lévő gyerekek személyiségének formálásához, ez pedig a nevelés.

Három iskolás fiatal

Ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta az államtitkár, hogy több lesz a dolguk az iskoláknak, mint hogy csak matematikát, kémiát, fizikát tanítsanak, “a kis emberkék fejlődését” is segíteniük kell. Ebben szerepe lesz az erkölcsi nevelésnek, a hazaszeretetre, a családi életre, a rendre és “kitüntetően” a munkára való nevelésnek. Úgy fogalmazott: “Ezeknek az értékeknek a követését elvárjuk a pedagógusoktól, a szülőktől és minden gyerektől.”