Egyre több a magyar állampolgár

Egyre több a magyar állampolgár

Boldog emberek tömege

A Béla király téri, belvárosi katolikus templomban összegyűlt mintegy ötszáz ember előtt Schmittné Makray Katalin, az államfő felesége, az ünnepség díszvendége arról beszélt, hogy azok, akik most esküt tettek, “jogos jussukat kapták vissza, a magyar állampolgárságot”.

“Hazánknak most olyan vezetői vannak, akik tudják, mit jelent egy nemzet fiainak egymáshoz tartozni, testvéri szeretetben élni” – mondta köszöntőjében a köztársasági elnök felesége. Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere felszólalásában az elégtétel napjának nevezte a mait, utalva a 2004. december 5-én, a kettős állampolgárságról tartott népszavazás eredménytelenségére.

SchmittnéMakrayKatalin

Schmittné Makray Katalin

A polgármester kitért arra, hogy az eskütétel azért is ünnep, mert sikerült sok családon belül erősíteni a nemzeti összetartozás érzését azzal, hogy a családok minden tagja magyar állampolgárrá vált. A szekszárdi önkormányzat tiszteletbeli polgári címet adományozott az esküt tett állampolgároknak, akik vállukon nemzeti színű szalaggal részt vettek a város legnagyobb ünnepén, a szüreti fesztivál felvonulásán.

A tolnai megyeszékhely év elején tette közzé a határon túli sajtóban és interneten, hogy várja a határon túli magyarok jelentkezését az ünnepélyes állampolgári esküre. A felhívásra több mint háromszázan jelentkeztek. A szombati eskütételre Szlovéniából, Szerbiából, Romániából, Németországból, Franciaországból és Ausztráliából érkeztek magyarok, legtöbben Szekszárd szerbiai és erdélyi testvérvárosából, Óbecséről és Lugosról. Esküt tett Horváth István felesége, a szlovéniai születésű Nesztorovics Anica és a szintén szlovéniai magyar tekevilágbajnok, Zavarkó Vilmos is.