Egy lépéssel közelebb a megoldáshoz

Egy lépéssel közelebb a megoldáshoz

hajléktalanBudapesti Hajléktalanügyi Konzorcium létrehozásáról szóló megállapodást kötött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány csütörtökön Budapesten. 

A szerződést Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója írta alá. Vecsey Miklós, aki a konzorcium egyik társelnöke, emlékeztetett arra, hogy a főváros márciusban tizenegy hajléktalanellátó szervezettel felmondta szerződését, és a hajléktalanellátás új rendszerének kidolgozásával, megszervezésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a Menhely Alapítványt bízta meg. Az előbb említett két szervezet a konzorciumban kívánja összefogni az ellátókat, amelyeknek munkáját összehangolják.

Az új rendszer működésének lényegéről szólva elmondta, eddig a főváros egyedi megállapodást kötött az ellátókkal az ágyak száma alapján; az új elképzelés szerint nem fix összegeket költenének emberekre, azaz a helyzete folytán lesz akire több, másra kevesebb pénzt jutna.

Vecsey Miklós reméli, hogy az új rendszernek köszönhetően a “legnehezebb eseteket is felszívja majd az ellátás”. Néhány száz olyan hajléktalan van, aki “nagyon lecsúszott”, és akiknek nagyon nehéz az ellátása – jegyezte meg. Közölte, néhány szervezet már csatlakozott, és már több jelezte csatlakozási szándékát.
Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója bízik abban, hogy az új elképzelésnek köszönhetően eredményesebb és hatékonyabb lesz az ellátórendszer működése.

Az aláírók azt is elmondták, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei évre is háromszáznegyven millió forint áll rendelkezésre a hajléktalanok ellátására. A közreadott sajtóanyag szerint Budapesten mintegy kétezerötszáz ember töltötte fedél nélkül az éjszakét télen is. Az alapítók koncepciójának végrehajtása esetén kilencszáz embert a nem önkormányzati, ötszáz embert az önkormányzati szervezetek juttatnak emberibb körülmények közé. A fővárosi önkormányzat egy-egy regisztrált hajléktalan elhelyezésére napi nyolcszázhuszonkét forintot biztosít. Ez azt jelenti, hogy egy emberre egy éven át háromszázezer forintos keretet lehet költeni.