Valódi segítségnyújtás hulladékból

Valódi segítségnyújtás hulladékból

Aprópénzt számoló kisgyerek

A tejes és gyümölcsleves dobozok mellett pénzt is gyűjtenek majd a környezettudatos óvodások és iskolások Budapest hat kerületében és tíz vidéki városban. Az IKSZ kezdeményezésének célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők és a pedagógusok körében is népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést és plusz bevételi forráshoz juttassa az intézményeket. A programban közel hétszázötven oktatási és nevelési intézmény százötvenezer tanulója vesz részt. A gyűjtőprogram 2011. szeptember 26-tól 2012. május 15-ig tart.

Cigis dobozban apró kisgyerekek

Az IKSZ minden résztvevő intézményt az összegyűjtött mennyiséggel arányosan díjazásban részesít. Amelyik intézmény ötven és száz kilogramm között gyűjt, 10 forintot, száz és háromszáz kiló között 20 forintot, míg háromszáz kilogrammnyi italosdoboz fölött kilogrammonként 30 forintot fizet az egyesülés a résztvevő intézményeknek. Az egy tonna fölött gyűjtő intézményeket százezer forinttal jutalmazza az egyesülés és az országos összehasonlításban, létszámarányosan legtöbbet gyűjtő óvoda és iskola szintén száz-százezer forintos különdíjban részesül.

Tavaly kilencvennégy intézmény összesen több mint huszonhat tonna italos kartondobozt gyűjtött össze. Egy átlagos tejes vagy gyümölcsleves doboz minimum hetvenöt százalékban jó minőségű papírból készül, és kitűnő alapanyag az újrapapír gyártásához. Magyarországon évente közel négyszázötvenmillió darab italos kartondoboz kerül forgalomba, háztartásonként átlagosan száz-százhuszonöt darab használódik el, ennek a mennyiségnek azonban csupán tizenhét százalékát gyűjtik szelektíven.

tejes dobozt tartó kisfiú

“Az italoskartondoboz-gyűjtő program keretében a gyerekek megtanulhatják, hogy a hulladék érték, hiszen az üres tejes és gyümölcsleves dobozokért cserébe jutalmat kapnak az intézményeik. Bízunk benne, hogy az akcióban résztvevő óvodások felismerik és szüleiknek is megtanítják a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságát és reméljük, hogy nemcsak a program ideje alatt, de azután sem fogják az ilyen dobozok a hagyományos kukában végezni” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

“A programon keresztül úgy próbálunk szólni a gyermekekhez és szülőkhöz, hogy közvetlenül megtapasztalhassák a szelektív hulladékgyűjtés eredményeit is. A Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. a társadalmi felelősségvállalás jegyében külön oktatási programot is indított, ennek keretében óvodákban és iskolákban közvetíti a környezettudatos gondolkodást” – fogalmazott Orendi Éva, a FKF Zrt. kommunikációs munkatársa. Az óvodák gyűjtőzsákokban tárolhatják az összelapított italos kartondobozokat, amelyeket a helyi kommunális szolgáltató munkatársai szállítanak el.