Takarítsuk ki együtt a Dunát

Takarítsuk ki együtt a Dunát

Gyerekek szemetes zsákkal a kezükben

A kezdeményezés ötlete a Természetvédelmi Világalap (WWF) táborában született meg, amelyen Bulgária, Románia, Ausztria és Magyarország hat-hat fiatalja vett részt. Az európai fiatalokból álló csapat tíz napot töltött együtt, elhatározták, hogy a jövőben közös, nemzeti projektekkel hívják fel a társadalom figyelmét fontos környezeti problémákra. Ezek közül elsőként a Duna-tisztítás projektet szeretnék megvalósítani. 

szemtet szedő emberek

A program egyik szervezője, Marosváry Dorottya elmondta, hogy az akció mind a négy országban szeptember 24-én 10 órától kezdődik, mert úgy gondoltuk, így talán nagyobb figyelmet kap a kezdeményezés. “Nem tudjuk, összesen mennyi embert mozgat meg az akció, de reméljük sokan eljönnek. Fontos, hogy a fiatalok között európai szinten elindult egy kezdeményezés, egy arra irányuló szándék, hogy ne a felnőttek irányításával, hanem saját elgondolásukból tegyünk valamit a környezetükért”

A szemét vízből való kihalászására a fiatalok nem rendelkeznek eszközökkel, ezért a Duna-tisztítás a Duna-part menti szemétgyűjtést jelenti, az ily módon eltávolított hulladék nem szennyezi majd a folyót, így közvetve a Duna tisztítását jelenti. Az akció a XI. és a XXII. kerület határán, a Hosszúréti-patak befolyásánál lesz. Szombaton reggel 10 órakor lesz a találkozó a Városház téren, a 47-es villamos végállomásánál. Onnan indulnak a helyszínre az önkéntesek, kesztyűkkel, zsákokkal és megkezdik a szemétszedést.