Indul a helikopteres parlagfű felderítés

Indul a helikopteres parlagfű felderítés

Parlagfű

A hírt Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója közölte a szatymazi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón. A levegőből Csongrád megye egész területe egy-két nap alatt átvizsgálható, míg korábban a földhivatalok munkatársainak ez gépkocsival hetekbe telt. A nehezen megközelíthető, nagykiterjedésű fertőzött részek beazonosítása a helikopterről készített felvételek alapján könnyebb, és a fényképek a hivatalos eljárás elindításához és lefolytatásához is bizonyítékul szolgálnak.

Parlagfüvet írtó munkások

Hódi László, a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője elmondta, a százhúsz-százötven méteres magasságban repülő helikopteren ülő szakemberek 2-2,5 kilométeres szélességű sávot tudnak átpásztázni, így egy nap több mint százharmincezer hektár vizsgálható meg. Amennyiben parlagfűvel fertőzött területre bukkannak alacsonyabbra ereszkedve rögzítik a tábla határainak koordinátáit. A földhivatalban azonosítják a fertőzött terület tulajdonosát, amennyiben lehetséges – nincs kultúrnövény a táblán – elrendelik a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírságot szabnak ki.

A büntetés nagysága a terület méretétől és fertőzöttségétől függően tizenötezer és ötmillió forint között lehet. A felderítés célja elsősorban nem a bírságolás, hanem a jogkövető magatartás kikényszerítése. Ez eredményesnek is tűnik, míg korábban volt olyan esztendő, hogy a megyében hatszáz parlagfűvel kapcsolatos eljárás indult, idén eddig csak kétszáz. Bálint Beatrix, a Deszki Mellkasi Betegségek Szakkórháza főigazgató főorvosa közölte, Csongrád megye országos összehasonlításban közepesen fertőzöttnek számít.

Helikopter

Jelenleg a hatfokozatú skálán négyes riasztás van érvényben. Magyarországon a lakosság húsz-harminc százalékánál jelentkeznek a parlagfűpollen miatt allergiás tünetek. Ezek csökkentéséhez több éves következetes munkára van szükség, mivel a növény magja öt-hat évig megőrzi csírázóképességét.