Tízre emelkedett a gyanúsítottak száma

Tízre emelkedett a gyanúsítottak száma

Vörösiszap

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája szerint az ügyben ezzel tízre emelkedett a gyanúsítottak száma, valamennyien a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jelenlegi és egykori munkavállalói, mindannyian szabadlábon védekezhetnek. A közlemény szerint a korábbiakhoz hasonlóan szakértői vélemények alapján hétfőn kihallgatott R. Martin és K. Árpád panasszal élt a gyanúsítás ellen, ennek elbírálása folyamatban van. Az NNI a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben halált előidéző közveszély okozás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

Vörösiszappal elöntött ház

A rendőrség hétfőn tudatta, hogy négy újabb gyanúsítottat hallgattak ki: P. Ferencet, D. Józsefet, L. Lászlót és G. Gábort egyebek mellett halált előidéző gondatlan közveszélyokozással gyanúsítják. A cég jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a középszintű vezetőket szándékos kötelezettségszegéssel gyanúsítják, amely ellen mindannyian panasszal éltek. Korábban négy embert gyanúsítottak meg, Bakonyi Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját őrizetbe vették, majd két nappal később a Veszprémi Városi Bíróság elrendelte szabadlábra helyezését. A megyei bíróság halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében megállapította az alapos gyanút Bakonyi Zoltánnal szemben, zár alá vette a cégvezető ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét.

A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a Mal Zrt. műszaki igazgatóját, Deák Józsefet, majd néhány nap múlva F. Józsefnét is, a timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősét. A műszaki igazgatót, illetve a környezetvédelmi és laborfelelőst gondatlan közveszély okozással és környezetkárosítással gyanúsítják. A negyedik gyanúsított a vörösiszap-katasztrófa idején diszpécseri szolgálatot teljesítő Sz. Tibor volt, aki az NNI álláspontja szerint október 4-én, munkája során elmulasztotta, hogy az intézkedési tervekben előírtaknak megfelelően értesítse a hatóságokat a gátszakadásról, amelyért halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét.