Épülhet az új híd

Épülhet az új híd

Vasúti hídon robog egy vonat

A közleményben az önkormányzat emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megbízta az Uvaterv Zrt.-t, hogy készítsen fejlesztési programot a Budapest Keleti pályaudvar-Hatvan–Miskolc-Tokaj–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok-Budapest Nyugati pályaudvar vasúti fővonalra. A fejlesztés célja többek között a vasúti pályát beilleszteni a nemzetközi vasúti áramlatba és biztosítani  a korszerű személyszállító vonatok óránkénti százhatvan kilométeres sebességét.

Vasúti híd a Tisza felett

A NIF és az Uvaterv Tokajban a vasúti pálya módosításáról, és egy új vasúti híd megépítéséről egyeztetett az önkormányzattal. A szakemberek azzal a javaslattal álltak elő, hogy a vasúti töltést a jelenlegi vasúti hídtól visszabontják mintegy százötven méter hosszúságban, s helyette a pályát fém oszlopokra építenék, olyan megoldással, amely a zajt a jelenleginek a töredékére mérsékelné.

A fémpálya nyolc-tíz méterrel eltérne a jelenlegi töltésnyomvonal tengelyétől, s ehhez a szerkezethez csatlakozna a rácsos tartószerkezetű új Tisza híd, amely szintén zajmentesebb lenne. A tervek szerint részben felújítanák, illetve átépítenék a vasútállomást is. A tervezők bizonyos vázlattervekkel is tudtak már szolgálni, amely meggyőzte a helyieket, hogy az Uvaterv elképzelése Tokaj számára csak előnyös lehet – adta hírül az önkormányzat.

Kapcsolódó cikkek