„Magyarország nem fogadja el a kollektív bűnösség elvét”

„Magyarország nem fogadja el a kollektív bűnösség elvét”

Semjén Zsolt

Messzemenőkig elkötelezettek vagyunk Szerbia európai integrációja mellett, de kollektív jogfosztást tartalmazó törvényekkel nem reális az uniós csatlakozás. Ezt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelentette ki vasárnap Szabadkán.

Magyarország nem fogadja el a kollektív bűnösség elvét, amely teljesen ellentétes az Európai Unió alapelvével, a legalapvetőbb emberi jogokkal és a magyarság érdekeivel – mondta a politikus a Magyar Nemzeti Tanácsnak a szabadkai városházán rendezett ösztöndíjünnepségén. Mindent megteszünk Szerbia csatlakozásáért, de az Európai Unió alapelvével, a legalapvetőbb emberi jogokkal és a magyarság érdekeivel ellentétes szabályozás esetén kénytelenek vagyunk átgondolni Szerbia tagjelölti státusának kérdését – hangsúlyozta Semjén Zsolt. Hozzátette, bízik benne, hogy erre nem lesz szükség, és a belgrádi törvényhozás módosítja a vagyon-visszaszármaztatási törvény elfogadhatatlan részleteit, megnyitva ezzel a lehetőségét a magyar közösség kárpótlása előtt.

Az anyaország kötelessége, hogy támogassa azokat a nemzetrészeket, melyek történelmi helyzetüknél fogva nehezebb helyzetben vannak – mondta a miniszterelnök-helyettes. A magyar parlament az egyszerűsített honosítással megteremtette a nemzet újraegyesítésének lehetőségét, s az országgyűlés ősszel elfogadja az új választójogi törvényt, biztosítva ezzel a határon túli magyaroknak is a szavazati jogot – közölte a politikus.

Korhecz Tamás, az MNT elnöke hangsúlyozta, hogy a vajdasági magyarság megmaradása, társadalmi helyzete, egyenrangúsága és jövője szülőföldjén elsősorban a közösség képzettségétől függ. Amennyiben nem tudjuk ledolgozni jelenlegi iskolázottsági lemaradásunkat „napszámossá válunk szülőföldünkön”. A nemzeti tanács e gond megoldását tudást, pénzt és akaratot nem sajnálva politikája középpontjába helyezte. A komplex projekt része többek között a továbbtanulási tanácsadás, a felvételi felkészítés, az ösztöndíj-támogatás, a mentori és demonstrátori program. Az ösztöndíj program részeként 436, állami támogatású képzésben részt vevő elsőéves vajdasági magyar diák kap tíz hónapon át havi – szaktól függően – 120 és 150 eurónak megfelelő támogatást – közölte az elnök. A felsőbb éves diákoknak szóló demonstrátori pályázatokkal együtt idén összesen 550-570 hallgató kap támogatást az éves szinten 750-800 ezer euróba kerülő programban. A ösztöndíjak fedezetét a Bethlen Gábor alapon keresztül a magyar költségvetés fedezi, a többi szakmai program költségét az MNT állja saját büdzséjéből – mondta Korhecz Tamás.