Vége az ülősztrájknak

Vége az ülősztrájknak

sztrájkolókülősztrájkolók, fotó: Koszticsák Szilárd/MTIAz érdekvédelmi szervezetek csütörtökön kezdtek ülősztrájkba a budapesti Clark Ádám téren. Vasárnap fejezték be. Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a döntést a szolidaritási mozgalom szervezésének megkezdésével indokolta.

A fővárosi Clark Ádám téren vasárnap délelőtt néhány tucatnyian hallgatták meg a demonstráció szervezőinek bejelentését. Székely Tamás arra kérte a tiltakozókat, hogy energiáikat a demonstráció helyett a hétfőn kezdődő országos útlezárások megszervezésére fordítsák.

A Lánchíd budai hídfőjénél csütörtökön kezdődött ülősztrájk a D-Day Operatív Törzs szervezésében. A szervezők szombaton szakszervezeti nagygyűlést tartottak a Kossuth téren, amelyen a rendőrség tájékoztatása szerint körülbelül 10 ezren vettek részt. A demonstrálók egyebek mellett a visszamenőleges törvénykezés megszüntetését, a társadalmi párbeszéd és a sztrájkjog, valamint a korábbi szolgálati nyugdíjrendszer visszaállítását követelik. Erről szóló kiáltványukat petíció formájában már eljuttatták a köztársasági elnökhöz.